Oglas
· · Komentari: 1
svemir

Naučnici došli do neverovatnih otkrića: Na Zemlju padne 5200 tona vanzemaljske prašine

Naučnici su utvrdili da 5.200 tona vanzemaljskih čestica prašine, koja potiče od kometa ili asteroida, svake godine stigne na Zemlju i čine glavni izvor vanzemaljske materije na Zemlji.

1618061790_Depositphotos_387041208_s-2019.jpg
Foto: Deposit
Oglas

Tokom skoro 20 godina, tim istraživača, predvođen Žanom Dupraom iz Francuskog nacionalnog centra za naučna istraživanja, sakupljao je vanzemaljske čestice sa francusko-italijanske antarktičke stanice, veličine od 30 do 200 mikrometara, kako bi izmerio prosečnu godišnju količinu koja padne iz svemira.

Pročitajte još: Ovako zvuči kad se vozite preko kamenja na Marsu: NASA objavila NEVEROVATAN snimak! (VIDEO)

Iako je oduvek bilo poznato da se vanzemaljska prašina svake godine spusti na našu planetu, bilo je teško odrediti tačnu količinu. U tome su pomogli podaci prikupljeni sa Antarktika tokom dve decenije.

Istraživači su zaključili da oko 5.200 tona vanzemaljske prašine godišnje stigne do Zemlje, od čega, kako se procenjuje, 80 odsto potiče od kometa, a ostatak od asteroida, nebeskih tela nalik stenama.

Dupra i njegov tim tvrde da vanzemaljska prašina predstavlja glavni izvor vanzemaljske materije na našoj planeti, daleko više od većih objekata poput meteorita.

Pročitajte još: Otkrivene naučnicima potpuno NEPOZNATE BAKTERIJE na Međunarodnoj svemirskoj stanici

Istraživanje, koje će biti dostupno u časopisu Earth & Planetary Science Letters od 15. aprila, pomaže naučnicima da bolje razumeju ulogu vanzemaljske prašine u snabdevanju naše planete vodom i drugim materijama, prenosi RT.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas