Oglas
· · Komentari: 0
ZANIMLJIVO

Pored zelenih i žutih postoje i CRVENE banane: Pune su kalorija i smanjuju RIZIK od mnogih bolesti

Poreklo vode sa Kosta Rike i omiljene su u Meksiku, Centralnoj Americi i u nekom delovima Australije.

1614335811_Depositphotos_1715209_s-2019.jpg
Foto: Despositos
Oglas

Smatra se da je reč "banana" zapadnoafričkog porekla, moguće od riječi banana iz jezika wolof, a koja je u gotovo sve svetske jezike došla preko španskog ili portugalskog.

Pročitajte još: Ne praštaju neljubaznost: Prodavci odgovorili kako se SVETE neprijatnim mušterijama

Koriste ga i sportisti
Daju nam trenutnu dozu energije, tako da nije čudno što se i mnogi sportisti u kratkim pauzama iscrpljujućih mečevima, upravo opređeljuju za banane.

Banana je ime roda zeljastih biljaka i ekonomski važne vrste (Musa sapientium) iz familije Musaceae, kao i ime za plod ovih biljaka koji ljude koriste u ishrani kao voće. Najviše se koriste u Centralnoj Americi, gde se najviše izvoze i idealne su za torte i voćne salate.

Pročitajte još: PET RAZLOGA zbog kojih je dobro da plačemo

Visoko su kalorični - 6 vitamina i 11 minerala

Banane su visoke, uglavnom jednogodišnje zeljaste biljke, koje svojim izgledom podsećaju na drveće. Imaju široko i veoma dugačko lišće (1,5 m). Areal rasprostranjenja je u tropskim krajevima. Domestifikovana banana poreklom je iz jugoistočne Azije, čiji je plod ukusan i hranljiv.

Banane su najviše jedu u svežem stanju

Crvena boja koju imaju potiče od beta karotena koji imaju u sebi. Bogate su vlaknima i vitaminima C, D i B6. Ukoliko pojedete samo jednu crvenu bananu na dan, unećete 15% dvevne doze vitamina C i čak 20% dnevne doze vitamina D koji su potrebni organizmu

Pročitajte još: Prva sudska presuda ovog tipa: Mora da plati bivšoj ženi 750.000 dinara za obavljanje kućnih poslova

Redovna upotreba crvenih banana smanjuje rizik od srčanih bolesti, dijabetesa, raka debelog creva, dojke, a reguliše i varenje budući da su izuzetno bogate vlaknima. Manje zrele banane sadrže više skroba, a manje šećera, a zrelije obrnuto. Sadrže i određene količine kalijuma i mangana. Banana je kalorična i daje istu količinu kalorija kao krompir.

 Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas