Oglas
· · Komentari: 0

Priznao da je ukrao Dorotine crvene cipelice iz „Čarobnjaka iz Oza“: Rekao istinu nakon 20 godina

Sedamdesetšestogodišnji muškarac priznao je krivicu za pljačku muzeja iz koga je ukrao par rubin crvenih cipela koje je nosila Džudi Garland kao Doroti u filmu „Čarobnjak iz Oza“ iz 1939. godine

1697286580_Untitled.jpg
Foto: Jutjub/ printscreen/ Movieclips
Oglas

Teri Džon Martin je verovao da su rubini na cipelama koje je Džudi Garland nosila u filmu pravi dragulji sve dok mu vlasnik radnje koja otkupljuje ukradenu robu nije rekao da je u pitanju obično staklo.

Martinov advokat je Asošijeted presu rekao da je njegov klijent lošeg zdravlja i da „očekuje skoru smrt“.

Cipele koje je ukrao Martin su jedne od samo četiri autentična para koja su ostala među rekvizitima iz filma snimljenog 1939. godine.

Glavna junakinja Doroti bi tri puta lupnula petama čarobnih cipela i izgovorila „Nigde nije bolje nego kod kuće“ kako bi se vratila iz Zemlje Oz u svoj rodni Kanzas.

Optočene rubin crvenim šljokicama i mašnama od staklenih perli, ukradeni par je bio jedan od nekoliko koje je Džudi Garland koristila dok je snimala mjuzikl.

Godine 2005. cipele je Muzeju Džudi Garland u njenom rodnom gradu Grand Rapids u Minesoti, pozajmio holivudski kolekcionar suvenira, Majkl Šo.

Martin, koji je živeo u obližnjem gradu, čekićem je provalio kroz ulaz za slučaj opasnosti, ušao i ukrao cipele koje su bile osigurane na milion dolara, verujući da su kristali pravi dragulji.

Martin je osumnjičen za ovaj zločin tek 13 godina kasnije, kada je tim FBI-a za krađu umetnina u jednoj operaciji saznao da se izvesni muškarac obratio agentu osiguranja i rekao da može da pomogne u pronalaženju cipela.

Federalni tužioci objavili su Martinovu optužnicu u maju, dodajući da je trenutna tržišna vrednost cipela oko tri i po miliona dolara.

Martin, koji je 1988. godine osuđivan zbog trgovine ukradenom robom, ostaće na slobodi do izricanja presude.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas