Oglas
· · Komentari: 0

Sutra POČINJE GOSPOJINSKI POST: Najkraći, ali najstroži, ovo nikako ne smete da radite!

Sve vreme se posti na vodi, osim ovim danom

1691928334_5d20ac33ad7db57d521fcb39616d0ac67bedfe6f.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Velikogospojinski post uvek počinje na Svete mučenike Makaveje 14. avgusta i traje dve nedelje.

Reč je o jednom od najstrožih postova, a obeležava se u znak sećanja na smrt Bogorodice, i dan kada se uspela na nebo.

Gospojinski post je ustanovljen u znak sećanja na smrt Presvete Bogorodice i dan kada se uspela na nebo 28. avgusta. Taj dan se u narodu naziva Velika Gospojina, a poznat je kao praznik majki i dece.

Ovaj post je najkraci od cetiri velika godišnja posta, traje 15 dana, od 14. avgusta do 28, ali je stroži od Božicnog i Apostolskog.

Sve vreme se posti na vodi, osim nedeljom kada su dozvoljeni ulje i vino.

Takode, za vreme ovog posta se obeležava i praznik Preobraženje Gospodnje 19. avgusta, kada sme da se jede i riba.

Kada pricamo o postu, najcešce govorimo o hrani, ali post u hrišcanstvu ne znaci samo odricanje od mrsne hrane i pica, vec prvenstveno ima duhovnu dimenziju i ogleda se u uzdržavanju od rdavih misli, reci i dela, te pojacavanju molitava i cinjenju dobrih dela.

Sveti Jovan Zlatousti piše: "Kažeš da postiš. Uveri me to u svojim delima. A koja su to dela? Ako vidiš siromaha, udeli mu milostinju. Ako se nadeš s neprijateljima svojim, izmiri se sa njima. Ruke neka poste uzdržavajuci se od svake gramzivosti i krade. Kakva nam je korist ako ne jedemo meso i ribu, a ujedamo i proždiremo svoje bližnje."

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas