· · Komentari: 0
priroda

Tajna ispod površine Antarktika: Otkriveno nešto što niko nije očekivao (VIDEO)

Slučajno otkriće morskog života ispod ledene površine Antarktika baca sumnju na dosadašnja shvatanja o kriterijumima za postojanje živih organizama na hladnim i dalekim planetama u Sunčevom sistemu.

1613567279_Depositphotos_4130658_s-2019.jpg
Foto: Deposit

Džejms Smit i Pol Anker iz projekta „Britiš Antarktik Survej“ (British Antarctic Survey) napravili su rupu u 900 metara debeloj ledenoj ploči Filcner-Ron da bi analizirali blato na morskom dnu. Na njihovo iznenađenje, sonda je snimila stenu na kojoj su obitavali živi organizmi.

Pročitajte još: Naučnici došli do novih podataka o MARSU: Još dokaza

Na snimcima se vide 16 sunđera i 22 neidentificikovane životinje, među kojima bi moglo biti rakova vitičara. Ovo je prvi put da su ispod antarktičkog ledenog pokrivača pronađene takozvane stacionarne životne forme, piše NJu Sajantist.

Na tim dubinama ne bi smelo da bude života, hrana je udaljena 260 kilometara.

- S razlogom smo smatrali da na tim dubinama ne bi smelo da bude života - kazao je biolog Hju Grifits iz pomenutog projekta.

Pročitajte još: "Evo dokaza da svet nije prilagođen ženama": Studentkinja objavila PORAŽAVAJUĆU listu (FOTO)

Grifits je analizirao snimke i zaključio da ovi organizmi verovatno preživljavaju na hranljivim materijama koje prenosi voda od -2 stepena Celzijusova. Ali, još nije jasno kako su ovi životni oblici opstali toliko daleko od očiglednih izvora hranljivih sastojaka, s obzirom na to da je ova ploča 260 kilometara udaljena od otvorenih voda gde borave fotosintetski organizmi.

Štaviše, hrana za sunđere je putovala još duže, kaže Grifits. S obzirom na ono što se zna o okeanskim strujama na tom području, čini se da je najbliži izvor sunčeve svetlosti udaljen 600 kilometara!

Zašto je ovaj nalaz toliko bitan?

Još nije jasno da li su živa bića na ovim stenama neke nove vrste. Nije poznato ni koliki im je životni vek – neki sunđeri na Antarktiku stari su više od 10.000 godina. Takođe, još je misterija koliko se često ovi organizmi hrane; jednom godišnje, jednom u deceniji ili čak jednom u sto godina.

Pročitajte još: HUMANOST PRE SVEGA: Mlada misica ostavila krunu i posvetila se spasavanju života tokom pandemije virusa (FOTO)

Ovaj nalaz veoma je značajan jer pokazuje da je život u najtežim okruženjima Antarktika prilagodljiviji i raznovrsniji nego što se mislilo.

- Ovo nije neko groblje na kojem se nalazi nekoliko jedinki, stvar je mnogo složenija - rekao je Grifits.

Stručnjaci smatraju da bi saznanje o tome kako su se ovi organizmi prilagodili staništu koje je daleko od izvora hrane moglo pomoći u razumevanju na koji se način život razvijao tokom razdoblja od pre nekoliko stotina miliona godina kada je Zemlja u potpunosti bila pokrivena ledom.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.