· · Komentari: 0
SVEMIR

Uspešno završena šestogodišnja misija: Na zemlju stigao mineral star 4,6 milijardi godina

Japanska svemirska agencija je objavila da su u u nedelju rano ujutro primili radijski signal sa kapsule koju je oslobodila svemirska letelica "Hajabusa-2" koja se prizemljila u pustinji u Južnoj Australiji.

1607458428_tviter.png
Foto: Printskrin / twitter / HAYABUSA2@JAXA

Posle uspešno završene misije koja je trajala šest godina iz Japanske svemirske agencije saopštavaju da prelaze u narednu fazu koja podrazumeva posetu još većeg broja asteroida.

Kapsula koja je stigla na zemlju sadrži materijal star 4,6 milijardi godina, odnosno, potiče iz najranijeg doba nastanka našeg Sunčevog sistema, naglašava rukovodilac projekta Makito Jošikava.

Pročitajte još: NAUKA IMA NOVI TRIK: Otkriven način pomoću kog možemo biti PAMETNIJI!

Sonda "Hajabusa-2" koja nije veća od frižidera, krenula je put asteroida Rjugu pre tačno šest godina. Na odredište je stigla u junu 2018. godine, a uzorke sa površine asteroida je pokupila 11. jula prošle godine pošto je najpre u februaru na asteroid ispalila raketu i napravila krater iz koga je uzela uzorke.

Pročitajte još: Kada NISTE ZADOVOLJNI ŽIVOTOM, primenite ovih deset načina da sve PREOKRENETE u svoju korist

Kapsula koja je sa sonde bačena na zemlju ličila je na malu vatrenu kuglu koja putuje po nebu iznad Australije. Stigla je u četiri sata i trideset minuta po lokalnom vremenu.

Naučnici kažu da je kapsula donela oko gram uzorka sa asteroida i da mada to nekome može zvučati kao veoma mala količina, za njih je to ogromno.

Pročitajte još: Jeo je sirovo meso i uživao u mučenju dece ... Da li znate ko je najsuroviji serijski ubica u istoriji? (VIDEO)

- To nam je dovoljno da dobijemo odgovore na neka pitanja - navodi Masaki Fudžimoto, zamenik generalnog direktora odeljenja za proučavanje Sunčevog sistema u Japanskoj svemirskoj agenciji.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.