· · Komentari: 0
ZANIMLJIVOSTI

Zebra na tufnice, majmuni i banane... Ako ste ZNATIŽELJNI saznaćete još INTERESANTNIH ČINJENICA (FOTO)

Održavanje zdrave doze radoznalosti o svetu oko vas pomoći će vam da izoštrite vaš um.

1600940323_Depositphotos_220994936_s-2019.jpg
Foto: Depozit

Ujedno nova saznanja će vas učiniti pametnijim, zadovoljnijim i svakako promeniće način na koji posmatrate stvari na koje nailazite. Albert Ajnštajn je jednom izjavio nešto vrlo dubokoumno: "Nemam poseban talenat. Samo sam strastveno radoznao". A njegov primer biste mogli da sledite i sami. Izdvojili smo za vas ovom prilikom pregršt interesantnih činjenica koje će sigurno probuditi vašu znatiželju.

MAJMUNI NE BI TREBALO DA JEDU BANANE

Iako je duboko ukorenjeno u ljudskoj podsvesti da majmuni jedu banane, stručni zoolozi tvrde da je pružanje banane majmunu jednako davanju kolača i čokolade ovim životinjama. Banane u sebi sadrže dosta šećera koji je štetan za majmune. Šećer u bananama dovodi do problema sa zubima kod majmuna, kao i do pojave dijabetesa. Takođe banane mogu dovesti do problema sa radom creva jer su njihovi želuci prilagođeni preradi vlaknaste hrane.

Foto: Piksabej

POSTOJI VIŠE KOMBINACIJA KARATA U ŠPILU NEGO ATOMA NA KUGLI ZEMALJSKOJ

Ako sledeći put kada se okupite sa prijateljima i započnete partiju pokera, pomislite kako niste srećne ruke, setite se da je sve zapravo stvar matematike. Postoji verovali ili ne, više kombinacija karata u jednom špilu od atoma koji se nalaze na Zemlji.

Pročitajte još: U ČAČKU postoji SPOMENIK koji je JEDINSTVEN u svetu i svi mu se KLANJAJU (FOTO)

VIŠE OD POLOVNE ŠEKSPIROVIH JUNAKA JE UMRLO NA ISTI NAČIN

Nema sumnje da je Šekspir bio vrhunski tvorac drame. Ali je takođe vidljivo da se često oslanjao na neke već isprobane tehnike i metode delovanja, naročito kada je reč o ubistvima njegovih junaka. Ubod nožem je prema istraživanju najčešći oblik koji je izazivao smrt kod njegovih junaka. Drugi najčešći oblik je svakako trovanje.

DVA ASTEROIDA KRUŽE OKO ZEMLJE BAŠ KAO I MESEC

Kada pogledate noćno nebo i vidite na njemu Mesec kako sija, ono što možda niste zapažali je činjenica da Zemljinu kuglu ne prati samo on. Osim Meseca još dva asteroida kruže u blizini naše planete. Jedan prati njenu orbitu, dok drugi putuje stazom u obliku potkovice zbog čega prođe kraj nas svakih 95 godina.

Pročitajte još: Ovaj šef je dao NEPUŠAČIMA PET DANA više ODMORA, a postoji MATEMATIČKO objašnjenje

POSTOJE ZEBRE KOJE NA SEBI NEMAJU PRUGICE VEĆ TUFNICE

Zebre su stvorenja prepoznatljiva po svojim karakterističnim crno-belim prugicama. Međutim, iako retko, događa se da na svet dođe mladunče koje nama prugice već bele tufnice. Smatra se da je reč o genetskoj mutaciji, koja dovodi do promene boje krzna.

BEBE NE TREPĆU NI BLIZU KOLIKO ODRASLE OSOBE

Odrasle osobe trepću kako bi svoje oči održali vlažnim i čistim. Ako ste ikad direktno bebu gledali u oči verovatno vam je prošlo kroz glavu kako – malo trepće. Naime, dok odrasle osobe trepću oko 15 puta u minuti, bebe imaju potrebu za treptanjem svega dva od tri puta.

Foto: Piksabej

Pročitajte još: ZAŠTO ZABORAVLJAMO SNOVE? Odgovor je tu! A da biste ih bolje zapamtili uradite OVO

SAMO JEDAN KONTINENT NA PLANETI NEMA TRAVNJAK

Anktartik je neverovatno mesto okovano snegom i ledom. Odlikuje se predivnim pejzažima i izuzetno niskim temperaturama. Takođe to je mesto najvetrovitije, najsuvlje i najnepristupačnije na planeti. Takođe ovo je jedini kontinent koji ne može prirodno da podrži travnjake.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.