· · Komentari: 0
NARODNA IZREKA

Zašto se kaže sve u šesnaest? Pomislićete na fudbal, ali odgovor će vas iznenaditi!

Nije sve kako izgleda na prvi pogled.

1627894394_rugby-78193_1920.jpg
FOTO: Piksabej

Narodna izreka koju možemo čuti u svakodnevnom govoru - sve u šesnaest. Odakle se pojavio baš taj broj?

- Radim sve u šesnaest! 

- Ma pusti ga, spava sve u šesnaest!

Koliko puta ste čuli slične rečenice? Raditi sve u šesnaest znači raditi nešto u najvećem mogućem kapacitetu, predano, požrtvovano, svim silama.

Pročitajte još: Zbog čega se ČAJNA KOBASICA zove ČAJNA? Odgovor bi mogao da vas iznenadi

Fudbalska terminologija je prvi izbor

Prvo što nam pada na pamet je da ova izreka ima veze sa fudbalskom terminologijom zbog čuvenog šesnaesterca u kojem se odigrava sva akcija, kada igrači jedne ekipe pređu liniju kako bi postigli pogodak tako što su angažovali sve snage.

Ipak ovo tumačenje je novijeg datuma i verovatno nema veze sa fudbalskom terminologijom. 

Konkretan odgovor na pitanje broja šesnaest zapravo ne postoji,

Šesnaestinka

Prema jednoj teoriji, u pitanju je nota u muzici tzv. šesnaestinka, koja je jedna od najbržih nota, pa možemo da zamislimo da se nešto radi sve u šesnaest ako zamislimo brzinu ove note, kao kad se igra kolo po toj noti, da se sve praši.

Matersva - Majka Svega

Druga objašnjenja posežu u mitologiju i religiju drevnih naroda čije se arhetipske naslage čuvaju u kolektivnoj svesti. Tako je jedna od važnijih vedističkih boginja bila Materišvani ili Materis vani (kod Slovena zapamćena kao Matersva), koja je prikazivana sa šesnaest ruku. Ona ima simbolični značaj one koja rađa – Majke Svega. Raditi nešto sve u šesnaest značilo bi raditi sa njenih šesnaest ruku.

Broj četiri kao savršen broj

U obzir dolazi i mitska simbolika broja četiri. Pored izraza kao što su u četiri oka ili pasti na sve četiri, tu su i četiri strane sveta, četiri elementa (voda, zemlja, vazduh, vatra), a broj četiri izuzetno je rasprostranjen i u hrišćanskim učenjima – poznata su četiri proroka, četiri jahača apokalipse, četiri jevanđelista i četiri jevanđelja i sl. 

Četiri na kvadrat je šesnaest, pa bi to značilo da savršen broj četiri, pomnožen sa sobom dao broj punoće i sveobuhvatnosti - šesnaest.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.