Oglas
· · Komentari: 0

Stari običaj koji se održao do danas: Zbog čega se muškarcima CEPA MAJICA kada POSTANU OČEVI?

Običaj cepanja košulje ili majice očevima nakon što se rodi beba je duboko ukorenjen u narodu

1709550447_shutterstock_420716029.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Kada vas pozove novopečeni tata na proslavu povodom rođenja deteta, sigurno ste čuli za narodni običaj da, čim ga vidite, treba da mu pocepate malo košulje ili majice. Osim što je mnogima zanimljiv i na proslavama ga praktikuju, mnogi nisu sigurni šta ovaj narodni običaj zapravo znači. Zašto se tati cepa košulja?

Postoje razna verovanja i tumačenja, a neki smatraju da cepanje stare odeće predstavlja skidanje starog čoveka i oblačenje u novgo, odnosno predstavlja novu ulogu koja menja život.

Postoji i drugo verovanje koje je povezano sa starim vremenima kada se mame nisu porađale u porodilištima, već kod kuće, na livadi, u njivi, šumi, kolibi... Nakon rođenja, važno je bilo da se dete uvije u neki komad tkanine kako bi bilo zaštićeno od hladnoće, a onda bi tata pocepao svoju košulju i uvijao dete u to platno.

Ukoliko tata nije bio prisutan tokom porođaja, onda se zaustavljao prvi muškarac koji se zasutavljao i kojem bi se uzimala košulja ili se cepalo parče kako bi se beba u to umotala i utoplila.

Jedno od verovanja je i da drugi muškarc cepaju košulju tati kako bi se simbolično deo sreće preneo na njihi kako bi i oni uskoro postali očevi. Slično tome, postoji verovanje da ukoliko vas trudnica povuče za nos, brže ćete ostati u drugom stanju.

Neki smatraju i da ovaj običaj potiče od verovanja da će onaj ko uzme delić iscepane košulje dobiti takođe dete istog pola kao i otac čiju košulju cepaju, a u nekim drugim krajevima verovalo se da to vodi ka dobijanju bebe suprotnog pola.

(Yumama)

BONUS VIDEO

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas