Oglas
· · Komentari: 0

Zbog čega je PROLEĆNO ČIŠĆENJE dobro za naše mentalno zdravlje? Jednostavno i korisno

Proleće je vreme kada najčešće primenjujemo generalna čišćenja doma

1684413669_shutterstock_1714377181.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Sređujemo stvari do detalja, a ukoliko imamo vreme vremena tu je i preuređivanje. Psiholozi navode da je ovaj proces potpuno prirodan sled nakon zime i da je poželjan.

- Posle duge zime, željni smo da skinemo slojeve i aktiviramo se. Lep je osećaj da ovo radimo u našim domovima. Naša tela su u skladu sa sezonskim promenama u prirodi, tako da je logično da želimo da i naše okruženje bude. Našu prinudu da čistimo podstiče olakšanje koje pruža, ponekad služeći kao mehanizam za suočavanje sa anksioznošću, stresom i zimskim blahovima. Čišćenje i organizovanje nam mogu pomoći da osetimo da vladamo našim neposrednim svetovima - priča klinički psiholog Marni Amselem za Vog.

Ritual koji vam pomaže da povratite kontrolu

Čišćenje i organizovanje vam mogu pomoći da se osećate kao da je sve po kontrolom. Bez obzira da li čistite orman ili četkice za šminku, krajnji cilj je i dalje isti — da imate uredan i estetski ugodan dom. Tokom prolećne sezone više smo vođeni nego tokom drugih godišnjih doba da prođemo kroz ritual brige o našoj kući.

Energetski, ali istovremeno i smirujući

Još jedna interesantna prednost prolećnog čišćenja je da može istovremeno da umiruje i daje energiju. Brisanje poda ili čišćenje garaže može vam pomoći da se uključite i isključite. Neki pojedinci ulaze u stanje protoka koje smiruje njihov nervni sistem.

Vaši vizuelni i taktilni napori vam omogućavaju da se osećate produktivno, odgovorno i spremno da se uhvatite u koštac sa drugim ciljevima, piše The List.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas