Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ФИТНЕС

Стручњаци објашњавају због чега треба ВЕЖБАТИ и током ЦИКЛУСА

Тренинг током оних дана може повољно утицати на хормоне, као и на болове у телу.

1632829666_people-2557460_1920.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Иако многим женама они дани у месецу тешко падају, и вероватно би их да могу "преспавале" ушушкане у кревету, стручњаци ипак препоручују физичку активност и током циклуса.

Наиме, физичка активност повољно утиче на организам, као и на ум, што је посебно важно током циклуса, када су хормони у дисбалансу. Такође, тренирање током менструације помоћи ће телу да се лакше избори са грчевима и боловима.

Прочитајте још: Тренери саветују како да израчунате колико ВОДЕ треба да попијете после ТРЕНИНГА

Током оних дана у месецу прогестерон и естроген су на веома ниском нивоу, што доводи до тога да се осећамо уморно и слабо.

Ипак, избегавање физичке активности неће сачувати нашу енергију. Уколико не желите да радите захтевне вежбе, можете направити модификацију и прилагодити тренинг својим потребама.

Фото: Пиксабеј

Шта добијате вежбањем током оних дана?

Уколико имате симптоме ПМС-а неколико дана пре менструације константни лаганији тренинизи, попут аеробика, помоћи ће вам да ублажите ове болне и незгодне симптоме.

Поред тога, тренинзи повећавају ниво ендорфина, што доводи до бољег расположења након вежби, чак и кад су ини дани у питању.

Уколико пак имате јаке болове током циклуса, редовне шетње ће вам помоћи да умањите непријатност у стомаку.

Како треба тренирати током циклуса?

Идеални тренинзи током ових дана у месецу су јога и пилатес, који доприносе освежењу тела и прикупљању енергије у мишићима, као и моменталном побољшању расположења.

Јога је сјајна за регулацију грчева и непријатних пробадања у стомаку. Осим тога, она доприноси ослобађању напетости у грудима, као и истезању згрчених мишића.

Фото: Пиксабеј

Наравно, ту су и аеробик и кардио тренинзи, које би требало радити и током менструације, али смањеним интензитетом, јер на тај начин штитите плућа која су мало слабија на почетку циклуса.

Уколико радите углавном вежбе снаге, најбоље би било заменити их лаганијим аеробиком на почетку циклуса. Уколико не желите да одустанете од тренинга снаге, можете их смањити тако што ћете их комбиновати са лаганим кардио тренингом у првим менструалним данима.

Уколико вам нормалан тренинг ствара непријатност и осећате бол, одморите се 2-3 дана од тренинга, а ако немате никаквих проблема да радите и тренинге снаге, можете наставити да тренирате нормалним темпом.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas