· · Komentari: 0
šetnja

Zašto HODANJE deluje kao MEDITACIJA?

Hodanje, između ostalog, može poslužiti i kao meditacija, pomažući telu da se sinhronizuje sa umom dok se povezuje sa prirodom.

1627390267_Depositphotos_181347662_s-2019.jpg
Foto: Deposit

Meditacija može imati više oblika. Ako vam „sedenje mirno u sredini dnevne sobe pokušavajući da se fokusirate ovde i sada“ ne odgovara, ne morate to da radite.

Hodanje, između ostalog, može poslužiti i kao meditacija, pomažući telu da se sinhronizuje sa umom dok se povezuje sa prirodom. Iako nam letnje temperature ne dopuštaju uvek šetnju, možemo odabrati najsigurnije sate (tj. pre 11 ujutru i posle 7-8 popodne) i dobiti sve pogodnosti.

Pročitajte još: Provereno: Sedam dana ČUČNJEVA i rezultati vidljivi!

Budući da govorimo o meditaciji, hodanje vam takođe pomaže da se usredsredite samo na jednu stvar.  Usredsredite se na svoje disanje i vaša čula će biti više uključena.

Zašto hodanje deluje kao meditacija?

Šetnja značajno smanjuje stres

Vrlo je jednostavno. Kada se osećate preplavljeni stresom i upravo ste završili težak dan, nema ništa bolje od ustajanja, obuvanja patika i odlaska u šetnju. Nije toliko bitna brzina ni trajanje šetnje. Odmarate se od svih i sve i sve prolazi, čak i privremeno.

Odmah bolje raspoloženje

Nije stvar samo u tome što se odmarate od obaveza i stresa. Hodanje oslobađa endorfine, hormone sreće i smanjuje šanse za depresiju. Pustite svoju omiljenu muziku na slušalice i sve će biti bolje.

Šetnja budi celo telo

Čak i ako ste dobro raspoloženi nije baš normalno biti po ceo dan na kauču jer tamo radite. Vašem telu je potreban podsticaj, da svuda cirkuliše krv, da se probudi, a ne samo da se oslanja na kofein.

Pročitajte još: Dijeta kojom se gube kilogrami i sprečavaju NADUTOSTi gasovi (JELOVNIK)

Idealna je metoda ako se teško opuštate

Kao što smo rekli na početku, nismo svi za sve. Ako ste nervozna osoba koja mora stalno da bude u pokretu i ne može neko vreme da sedi mirno tokom meditacije, hodanje je stvoreno za vas.  

Dovoljno je 10 minuta

Ako mislite da je hodanje efikasno samo kada trčite maraton, varate se. Pronađite lokaciju koja vas inspiriše i šetajte 10 minuta. Najverovatnije ćete želeti još.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.