Oglas
· · Komentari: 0
zdravo

Koliko je zdrav KOMORAČ? Jestiva je cela biljka, a najviše se koristi u ovom obliku

Verovatno ste videli komorač u prodavnici, a da možda niste znali da je to baš to povrće

1649337028_fennel-1311673_1280.jpg
Foto: Pixabay
Oglas

Komorač je veliko zeleno povrće sa belim vrhom, stabljikama koje liče na celer i listovima poput kopara. 

Može da se koristi za hrskavu salatu od sirovog povrća ili da koristite listove za ukrašavanje. Seme komorača se takođe često koristi u kuvanju, posebno u receptima za hleb. 

Komorač je član porodice šargarepe, nastao je duž Sredozemnog mora u južnim delovima Evrope i dugo se koristio u medicinske svrhe. Najviše se koristi u obliku čaja. Čaj od komorača se najčešće pravi od semenki komorača koje se zgnječe kako bi se oslobodila ulja bogata hranljivim materijama.

Pročitajte još: JEDNA PORCIJA ROTKVICA POKREĆE STOMAK: 8 zdravstvenih prednosti zbog kojih ćete je jesti svaki dan

Studije pokazuju da komorač takođe ima antimikrobna, antivirusna i antiinflamatorna svojstva. Cela biljka je veoma korisna, njegova stabljika, plod, lišće, seme i cela biljka se koriste u različitim oblicima.

Zdravstvene prednosti čaja od komorača

Čaj od komorača podržava varenje i zdravlje creva

Jedna od najpopularnijih upotreba komorača je da pomaže varenje tako što izglađuje mišiće gastrointestinalnog sistema kako bi se smanjili gasovi, nadimanje i grčevi.

Antioksidanati

Konzumira se i zbog svog antioksidativnog statusa. Unos antioksidanata pomaže u borbi protiv slobodnih radikala u telu. Antioksidansi pomažu u sprečavanju ovog oksidativnog stresa.

Pročitajte još: POPRAVLJA VID I KONCENTRACIJU: Prednosti jaja sa spanaćem za doručak

Kontrola apetita

Istraživanja pokazuju da seme komorača može posebno da pomogne u zdravlju creva i suzbijanju apetita.

BONUS VIDEO

 

 


 

 

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas