Oglas
· · Komentari: 0
NE MOŽE ZDRAVIJE

JEDNA PORCIJA ROTKVICA POKREĆE STOMAK: 8 zdravstvenih prednosti zbog kojih ćete je jesti svaki dan

Rotkvice nisu baš najpopularnije povrće, ali su jedno od najzdravijih. Rotkvice se često koriste u kulinarstvu i dodaju oštar, biber element jelima

1649156061_pjimage---2022-04-05T124401.435.jpg
Foto: Unsplash
Oglas

Povrće takođe sadrži niz vitamina, minerala i nutritivnih jedinjenja koja mogu pozitivno uticati na vaše zdravlje. Postoji mnogo različitih vrsta rotkvica: crna rotkvica, daikon rotkvica, ren, lubenica i okrugla rotkvica. 

Vitamini i minerali uključuju:

  • Folat: Takođe poznat kao vitamin B, sintetiše bela/crvena krvna zrnca u koštanoj srži i neophodan je za proces stvaranja DNK i RNK.  
  • Kalijum: Ovaj mineral reguliše i održava ravnotežu tečnosti u telu. Takođe podržava električnu aktivnost srca i funkciju celog nervnog sistema. 
  • Vitamin C: Vitamin C je uključen u mnoge važne funkcije u telu i može pomoći u stvaranju kolagena i jačanju zidova krvnih sudova. 
  • Vitamin B6: Vitamin rastvorljiv u vodi, takođe poznat kao piridoksin, potreban je za brojne enzimske reakcije u telu, uglavnom metabolizam.  

Zdravstvene prednosti rotkvice

Nutritivni profil rotkvice je veoma raznolik i nudi širok spektar hranljivih materija koje mogu imati dubok uticaj na zdravlje. Od folata do jedinjenja sumpora, rotkvice su usmerene na mnoge različite aspekte tela i mogu pozitivno da doprinesu zdravom sistemu, iznutra i spolja.

Pročitajte još: POPRAVLJA VID I KONCENTRACIJU: Prednosti jaja sa spanaćem za doručak

Evo nekih od najboljih načina na koje rotkvice mogu koristiti vašem zdravlju:

1. Rotkvica pomaže varenje hrane

Svakodnevno konzumiranje dovoljno vlakana (25 g za ženu i 30-38 g za muškarca) može sprečiti zatvor, refluks kiseline i probavne poremećaje kao što je sindrom iritabilnog creva. Rotkvice sadrže dobru količinu vlakana od 1,9 g na 116 g povrća. Svakodnevno konzumiranje jedne porcije rotkvice obezbediće vam vlakna koja su vam potrebna za potpuno funkcionisanje digestivnog sistema.

Foto: Piksabej

Studija je pokazala da konzumiranje listova rotkvice pozitivno utiče na varenje. Rotkvice takođe mogu pomoći kod čira na želucu tako što ojačavaju sluznicu želuca i štite druga tkiva u crevima.

2. Rotkvica pomaže u borbi protiv gljivica

Candida albicans je jedna od najčešćih gljivica koje se nalaze u ljudskom telu. Takođe je jedna od najtežih za borbu. Prekomerni rast kandide može izazvati vaginalne infekcije i oralne infekcije. Rotkvica sadrži antifungalno jedinjenje, RsAFP2, koje je dokazano efikasno protiv sojeva Candida bakterija.

Pročitajte još: OPASNIJA OD HOLESTEROLA I ŠEĆERA: Doktor upozorio na OVU KISELINU, tiho razara organe, a evo kako se reguliše

3. Rotkvica pomaže kod dijabetesa

Ako imate predijabetes ili imate problema sa šećerom u krvi, konzumiranje rotkvice može pomoći u regulisanju šećera u krvi i pomoći u sprečavanju pojave dijabetesa tipa 2. Ovo povrće sadrži antidijabetička svojstva koja mogu poboljšati funkciju imunog sistema, poboljšati unos glukoze i smanjiti šećer u krvi.

Studija je pokazala da rotkvice direktno poboljšavaju insulinski odgovor i metabolizam glukoze.

4. Rotkvica poboljšava kožu

Ne samo da je rotkvica izuzetno hidratantna, već povrće sadrži i visok nivo vitamina C, vitamina za koji se zna da je veoma koristan za kožu. Vitamin C poboljšava elastičnost kože pomažući u formiranju kolagena, hranljive materije koja čini strukturu kože, kostiju i drugog vezivnog tkiva.

Pored toga, bori se protiv slobodnih radikala i pruža pojačanu UV zaštitu za kožu. Folna kiselina u rotkvicama smanjuje oksidativna oštećenja, a vitamin B6 može smanjiti stres koji sprečava izbijanje i prevremeno starenje.

Foto: Piksabej

5. Veoma hidratantno

Ostati hidriran je važno da bi vaše telo funkcionisalo optimalno. Nedostatak hidratacije može uzrokovati loš izgled kože, glavobolje, česte bolesti i želju za šećerom. Rotkvice imaju veoma visok sadržaj vode, 93,5 g na svakih 100 g! To je skoro u rangu sa krastavcem koji iznosi 95,2 g na 100 g.

Uključivanjem rotkvica u svakodnevne obroke uz ispijanje preporučene količine vode dnevno osiguraćete da dobijete potrebnu hidrataciju.

6. Rotkvica podržava zdravlje srca

Antocijanini su vrsta flavonoida sa antioksidativnim efektima koji mogu biti posebno korisni u održavanju zdravlja srca.

Pročitajte još: 5 biljaka koje važe za PRIRODNE ANTIDEPRESIVE: Podižu raspoloženje i teraju stres

Antocijanini su prisutni u rotkvicama, koji okruglim rotkvicama daju crvenu boju. Hrana bogata antocijaninima, poput rotkvice, povezana je sa manjim rizikom od kardiovaskularnih bolesti. Ove namirnice takođe utiču na nivo holesterola, nivo triglicerida i krvni pritisak.

7. Rotkvica snižava krvni pritisak

Kalijum ima svojstva regulacije koja mogu da uravnoteže tečnosti u telu. Kalijum ima veoma pozitivan efekat na krvni pritisak i može efikasno da smanji krvni pritisak na normalan nivo kroz funkciju bubrega.

Rotkvice sadrže umereno visok nivo kalijuma i mogu pomoći u balansiranju krvnog pritiska za one sa hipertenzijom. Pored toga, rotkvice, putem sinteze kolagena, mogu ojačati zidove krvnih sudova i smanjiti rizik od ateroskleroze.

8. Rotkvica poboljšava imunološku funkciju

Vitamin C u rotkvicama može poboljšati stanje kože, ali je takođe vitalna hranljiva materija za podršku imunološkom sistemu i za rast i popravku tkiva. Vitamin C je moćan antioksidans koji može pomoći u otklanjanju bolesti kao što su grip ili obična prehlada. 

BONUS VIDEO:

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas