Oglas
· · Komentari: 0

PET PREDNOSTI TIKVICA: Deo su brojnih recepata i sadrže brojne vitamine i minerale - sada je njihovo vreme

Nemojte da vas zavara njihov blagi ukus - tikvice su pune antioksidanata, vlakana, vitamina i drugih hranljivijih prednosti

1686494688_shutterstock_1920926066.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Ukoliko ste primetili tikvice na pijacama to je znak da je leto polako počelo da stiže. Ova namirnica otvara svoju sezonu krajem proleća i početkom leta kada se najviše bere.

Ne samo da su zelene i žute tikvice vrlo ukusne, dostupne i imaju primenu u brojnim jelima, one nude i mnogo prednosti u pogledu ishrane.

Tragovi biljnih predaka tikvica prvi put su pronađeni pre više hiljada godina u Centralnoj i Južnoj Americi, dok prvi dokazi o ovom povrću, odnosno voću, datiraju iz 1901. godine u Milanu. Ubrzo postaju popularne širom Evrope, i sveta, tako da su sada deo brojnih kuhinja.

Smatra se da jedna porcija seckanih tikvica (jedna šolja), ima 21 kaloriju, 1,5 grama proteina, manje od pola grama masti, 3,9 grama ugljenih hidrata, uključujući 1,24 grama vlakana i oko 3,1 grama (prirodnih) šećera.

Prednosti tikvica

Bogate antioksidansima za podršku imunološkom zdravlju

U tikvicama ćete naći mnogo vitamina A i C i mnoštvo biljnih jedinjenja, uključujući polifenole i karotenoide, grupu biljnih pigmenata. Svi ovi mikronutrijenti su antioksidansi koji pomažu telu da smanji upalu i da se bori protiv slobodnih radikala. Slobodni radikali su nestabilni molekuli koji, kada im se dozvoli da se nagomilaju u velikim količinama u celom telu, mogu dovesti do skoro svake hronične bolesti.

Tikvice sadrže važne hranljive materije za zdravlje očiju

Kada je u pitanju održavanje zdravih očiju i vida, tikvice takođe mogu biti korisne. Dva karotenoida koja se nalaze u ovoj tikvi, lutein i zeaksantin, povezani su sa poboljšanim zdravljem očiju, kao i vitamin A. Lutein i zeaksantin se zapravo akumuliraju u mrežnjači, pomažući u sprečavanju očnih bolesti povezanih sa starenjem, poput katarakte i makularne degeneracije.

Utiču na holesterol i krvni pritisak

Poznato je da tikvice podržavaju i zdravlje srca, zahvaljujući sadržaju vlakana, kalijuma, magnezijuma i vitamina K. U tikvicama ćete pronaći pektin, vrstu rastvorljivih vlakana koja se vezuju za holesterol u gastrointestinalnom traktu, izlučujući ga iz tela kroz otpad, a ne apsorbuju se u krv. Unos vlakana takođe može doprineti normalnom nivou krvnog pritiska, ključu za optimalno zdravlje srca. U međuvremenu, kalijum i magnezijum su elektroliti koji igraju vitalnu ulogu u normalnom ritmu otkucaja srca. I na kraju, vitamin K je sastavni deo zdravog zgrušavanja krvi, još jedan važan aspekt ukupnog zdravlja srca.

Obezbeđuju vlakna za zdravo varenje i mikrobiom creva

Rastvorljiva vlakna koja se nalaze u tikvicama su korisna za zdrave bakterije u crevima. Visok sadržaj vode koji se nalazi u tikvicama nije samo hidratantan – on će takođe pomoći u podršci varenju, olakšavanju apsorpcije hranljivih materija i sprečavanju uobičajenih problema kao što je zatvor, piše Real Simple.

Tikvice nude važne vitamine B folne kiseline i B6

Pored svih gore navedenih hranljivih materija koje se nalaze u tikvicama, naći ćete i vitamine B folne kiseline i vitamin B6.

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU


 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas