Oglas
· · Komentari: 0

Dezinformacije o lubenicama: Pukotine u sredini ne ukazuju na otrovan plod

Ovo sočno voće sa tvrdom korom predstavlja osvežavajuću poslasticu leti pošto sadrži mnogo vode i hranljivih materija.

1660297964_pexels-pixabay-59830.jpg
Foto: Pexels
Oglas

Istovremeno, godinama se objavljuju članci sa netačnim tvrdnjama da semenke lubenice leče rak, ali i da su lubenice sa pukotinama u sredini opasne po zdravlje, pa čak i otrovne.

I na našem sajtu je tako objavljen tekst u kom je pisalo da čaj od semenki lubenice može tretirati brojne bolesti i stanja, uključujući i kancer, ali je i navedeno da treba baciti lubenicu koja ima procepe u mesnatom delu voća je to, pisalo je, pokazuje da je ta lubenica stvorena veštačkim putem i da nije zdrava za jelo.Pročitajte još: Znamo da je doručak važan, ali kako PRESKAKANJE RUČKA deluje na naše telo?

Kako navodi portal Raskinkavanje, panika oko pukotina u lubenicama proširila se 2011. godine, kada su brojni strani mediji pisali o lubenicama iz Kine koje "eksplodiraju". Kako je tada pisano uzrok je najverovatnije bila prekomerna upotrebe regulatora rasta forchlorfenuronina, koji je u kombinaciji sa kišovitim vremenom doveo do toga da lubenice "eksplodiraju" u poljima.

Međutim, pukotine u "mesu" lubenica, barem onih koje nisu tretirane navedenim regulatorom rasta, nisu dokaz veštačkog uzgoja niti pokazatelj da lubenica nije zdrava za jelo. Do pukotina i šupljina u lubenicama dolazi zbog tzv. poremećaja šupljeg srca (eng. hollow heart disorder) čiji je primarni uzrok loše oprašivanje.

Foto: Pexels

Što se tiče "opasnosti" lubenica sa pukotinama, na stranici američkog Nacionalnog odbora za promociju lubenica (The National Watermelon Promotion Board - NWPB) opovrgnute su takve tvrdnje. Navedeno je da su takve lubenice sigurne za konzumaciju, te da su obično i slađe jer se šećeri koncentrišu oko pukotina.

S druge strane, ne postoje naučni dokazi koji podržavaju tvrdnju da čaj od semenki lubenica može tretirati kardiovaskularne bolesti i rak, niti da lubenica leči rak. Na osnovu antioksidativnih svojstava fenola, koji se nalazi u značajnim količinama u semenkama lubenica, njihova konzumacija bi mogla smanjiti šanse za dobijanje kardiovaskularnih oboljenja i raka ali ne ukazuje da su semenke i preparati na njihovoj bazi nešto čime se leči rak i niz kardiovaskualrnih oboljenja koja su spomenuta u člancima.

(ovo je ispravka prethodno objavljenog teksta)

BONUS VIDEO:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas