Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Дезинформације о лубеницама: Пукотине у средини не указују на отрован плод

Ово сочно воће са тврдом кором представља освежавајућу посластицу лети пошто садржи много воде и хранљивих материја.

1660297964_pexels-pixabay-59830.jpg
Фото: Пеxелс
Oglas

Истовремено, годинама се објављују чланци са нетачним тврдњама да семенке лубенице лече рак, али и да су лубенице са пукотинама у средини опасне по здравље, па чак и отровне.

И на нашем сајту је тако објављен текст у ком је писало да чај од семенки лубенице може третирати бројне болести и стања, укључујући и канцер, али је и наведено да треба бацити лубеницу која има процепе у меснатом делу воћа је то, писало је, показује да је та лубеница створена вештачким путем и да није здрава за јело.Прочитајте још: Знамо да је доручак важан, али како ПРЕСКАКАЊЕ РУЧКА делује на наше тело?

Како наводи портал Раскинкавање, паника око пукотина у лубеницама проширила се 2011. године, када су бројни страни медији писали о лубеницама из Кине које "експлодирају". Како је тада писано узрок је највероватније била прекомерна употребе регулатора раста форцхлорфенуронина, који је у комбинацији са кишовитим временом довео до тога да лубенице "експлодирају" у пољима.

Међутим, пукотине у "месу" лубеница, барем оних које нису третиране наведеним регулатором раста, нису доказ вештачког узгоја нити показатељ да лубеница није здрава за јело. До пукотина и шупљина у лубеницама долази због тзв. поремећаја шупљег срца (енг. холлоw хеарт дисордер) чији је примарни узрок лоше опрашивање.

Фото: Пеxелс

Што се тиче "опасности" лубеница са пукотинама, на страници америчког Националног одбора за промоцију лубеница (Тхе Натионал Wатермелон Промотион Боард - НWПБ) оповргнуте су такве тврдње. Наведено је да су такве лубенице сигурне за конзумацију, те да су обично и слађе јер се шећери концентришу око пукотина.

С друге стране, не постоје научни докази који подржавају тврдњу да чај од семенки лубеница може третирати кардиоваскуларне болести и рак, нити да лубеница лечи рак. На основу антиоксидативних својстава фенола, који се налази у значајним количинама у семенкама лубеница, њихова конзумација би могла смањити шансе за добијање кардиоваскуларних обољења и рака али не указује да су семенке и препарати на њиховој бази нешто чиме се лечи рак и низ кардиоваскуалрних обољења која су споменута у чланцима.

(ово је исправка претходно објављеног текста)

БОНУС ВИДЕО:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas