· · Komentari: 0
KOŽA

Dermatolog Marković upozorava: NE čekajte proleće sa FLEKAMA na licu!

Fleke se često otkrivaju tek kada prođe lepo, sunčano vreme, a ponekad se "probude" i posle nekoliko godina, naročito ako smo odlazili u solarijum, jer koža sve pamti.

1608989065_Depositphotos_69022417_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

Hiperpigmentacija se javlja usled prekomerne proizvodnje melanina - pigmenta koji daje prirodnu boju našoj koži, kosi i očima, a smeđe površine mogu da naruše izgled u različitom obliku i veličini, što nas čini uznemirenim, jer ne uspevamo da ih prikrijemo ni najboljim puderima.

Do toga može da dođe lako, ali se teško otklanja, a što mrlja ima duži vek, to je manja mogućnost da se izbledi. Zbog toga je preporuka da se ovaj problem, koji uglavnom doživljavamo kao estetski, rešava dok su fleke svežije i to tokom zimskog perioda.

Pročitajte još: ZDRAVLJE ŽENA: Najčešći razlozi neredovnog ciklusa

Kako još dolazi do hiperpigmentacije, šta ona zapravo predstavlja, koji tretmani su delotvorni u borbi protiv nje, koliko je važno da budemo disciplinovani da bismo se oslobodili neprijatnih promena, pre svega na licu, vratu i dekolteu,  odgovara dr Milica Marković, dermatovenerolog iz Gradskog zavoda za kožne i venerične bolesti Beograd.

Foto: Depozit

Koliko bi trebalo da se zabrinemo kada primetimo tamne mrlje na koži od sunca i na šta one ukazuju?

Sunčanje je dobro za raspoloženje i užasno za kožu

- Sunčanje tradicinalno ima dobar efekat na raspoloženje, a loš na zdravlje same kože. Fleke su samo vidljiva manifestacija tog narušenog zdravlja. Ipak, same po sebi predstavljaju tek estetski problem. Obično je u pitanju povećana nakupina melanina (pigmenta) ili uvećanje i samih melanocita, ćelija koje ga stvaraju - kaže dr Marković.

Pročitajte još: TRI SAVETA nutricioniste za jačanje imuniteta tokom pandemije KORONA VIRUSA

Na koji način ovaj problem može da se reši?

- U oba slučaja primenom topikalnih preparata sa većom koncentracijom retinoida prve generacije, ili azelaičnom kiselinom, niacinamidom i, konačno, glikolnom kiselinom u većoj koncentraciji može se tokom višemesečne terapije doći do delimičnog ili potpunog izlečenja. Nove generacije lasera, od novih tehnika, i adekvatno primenjena krioterapija (tečni azot) od starih, takođe su okosnica neinvazivnog lečenja ovog estetskog problema. Ne manje važna je i kontinuirana primena fotozaštitnih krema sa faktorom zaštite od UVA, UVB, vidljivog i infracrvenog dela spektra.

Melazam
- Neke fleke (melazma) koje se takođe pojavljuju samo prilikom izlaganja suncu, rezultat su nepoznatih mehanizama u koži pokrenutih hormonskim fiziološkim stanjima (trudnoća, dojenje, uzimanje kontraceptivnih pilula) ili prethodnim podvrgavanjem delimično invazivnim laserskim i hemijskim tretmanima koji uklanjaju površne slojeve kože, a koji se paradoksalno istovremeno koriste i za lečenje ovih fleka.
Melazam često imaju i muškarci!

Melazam se uklanja samo uz lekova i visoku fotozaštitu tokom cele godine Dokazano je i da izlaganje običnoj vidljivoj svetlosti može da pogorša melazmu.

Sve češća je pojave melazme i kod muškaraca, verovatno zbog sveukupne promene savremenog stila života.

Pročitajte još: Doktor ADAMOVIĆ kaže: Zimi su zanoktice NAJOPASNIJE i leče se na poseban način

- Neki tretmani poput hemijskih pilinga i laserskih tretmana zahtevaju "oporavak" u vidu crvenila ili perutanja nekoliko dana, uz potpunu zaštitu od sunca tokom mesec dana nakon tretmana, pa je najboljeraditi ih zimi - ističe doktorka.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.