Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
важно

Доктор открива шта значи ХПВ ВИРУС код жена: Ово је најважније да урадите за своје здравље

Гинеколози откривају да је старосна граница девојчица које ступају у први сексуални однос све нижа. Неинформисаност, избегавање заштите и одласка лекару узрокују појаву инфекција и вируса.

1608281653_Depositphotos_35273681_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

- Хумани папилома вирус спада у једну од нејчешћих сексуално преносивих болести, поред хламидије. Око 40 типова изазива гениталне проблеме и имају различит малигни потенцијал. Присуство вируса не мора да значи да ће он нужно изазвати карцином - рекла је, гостујући у Јутарњем програму, др Ивана Ђурђевић Старовић, гинеколог. 

Доктор Игор Јеремић, гинеколог, додаје да се овај вирус, осим сексуалним путем, преноси и с мајке на дете у току порођаја, а не преко веша и базена, и да је довољан само један незаштићени сексуални однос да би се вирус пренео.

Прочитајте још: Недостатак витамина и минерала: Два видљива СИМПТОМА која указују на слаб имунитет

- Девојчице рано ступају у сексуалне односе, обично су то незаштићени односи, а мислим на девојке од 16 и 17 година. Први контакт са хуманим папилома вирусом код таквих девојака је много озбиљнији него код старијих жена, зато што се тај вирус много брже инкорпорира у ћелије домаћина, и врло брзо и изазове промене на грлићу материце - каже др Јеремић.

- Велики проблем код тих девојака је што се оне неће јавити сигурно са 16, 17 и 18 година гинекологу, док не примете неке промене. Оно што се прво примећује су гениталне брадавице – кондиломи, међутим, у 80 одсто случајева, ми имамо мешану ХПВ инфекцију – ниско, средње и високоризични типови, тако да у 80 одсто случајева, поред појаве кондилома, код тако младих девојака, имамо и промене на грлићу материце - објаснио је др Јеремић.

Фото: Депосит

- Довољно је шест месеци од првог контакта са ХПВ вирусом, да се формира предканцероза, за годину дана, чак и карцином грлића материце - додао је др Јеремић.

Др Јеремић додаје да је потребно радити и са гинеколозима. Напомиње да и када Папаниколау тест, који се користи као својеврсни показатељ стања пацијенткиње, покаже добар резултат, стање ваља додатно проверити колпоскопским прегледом и типизацијом вируса. Каже и да је рад на јачању имунитета важан, али да је важније правовремено реаговање лекара.

Прочитајте још: ХИТНО мењајте начин живота! СЕДЕЊЕ УБРЗАВА СТАРЕЊЕ!

- Ми смо ти који морамо да време да дијагностикујемо ту промену и на прави начин да им приступимо. Пропагирам да оно што не ваља треба одмах уклонити. Зато и постоје нове методе које су апсолутно безбедне.

Доктор истиче да је рад на јачању имунитета важан, али да је важније правовремено реаговање лекара.

Актуелизовање лечења 

Говорећи о вакцинацији против ХПВ-а, др Ђурђевић Старовић наглашава да је она као превенција апсолутно значајна, али да "код нас још није ушла у обавезан програм вакцинације".

- Мислим да лекари не промовишу довољно вакцинацију, апсолутно сматрам да је потребна, и да би на тај начин смањили ризик од настанка карцинома грлића. Почети на време, док девојчица није ступила у сексуалне односе, од 9 до 12. године, да ли двовалентном или четворовалентном вакцином - каже др Ђурђевић Старовић.

Прочитајте још: ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ: Мањак сна слаби имунитет!

Доктор Јеремић додаје да протокол дијагнозе и лечења мора да буде у складу са садашњим временом, јер, како каже, "није ХПВ оно што је био некада", наглашавајући да Папа тест не мора да буде јасан показатељ промена и заговарајући приступ раног уклањања промена, чим се утврди њихово присуство.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas