Oglas
· · Komentari: 0

Izaberite najbolju DINJU: Evo na šta treba da obratite pažnju

Uz male smernice, provešćete manje vremena u potrazi za slatkom dinjom

1752138801_shutterstock_2475182863.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Dinja je letnje voće koje osvežava, hidrira i prirodno snižava telesnu temperaturu.

Pored toga što je ukusna, dinja je i bogata vitaminima A i C, vlaknima i antioksidansima, ali da biste iz nje izvukli maksimum – važno je da znate kako da je pravilno odaberete, operete i isečete.

Kako izabrati zrelu i zdravu dinju

Prva stvar na koju treba obratiti pažnju je miris. Zrela dinja ima blag, ali prepoznatljiv slatkasti miris, naročito oko mesta gde je bila peteljka. Ako dinja nema nikakav miris, verovatno nije zrela.

Vizuelno, tražite plod sa bež, žućkastom ili krem korom (ne zelenkastom), koja je čvrsta ali ne potpuno tvrda. Blaga elastičnost na dodir, bez mekanih ili tamnih mrlja, dobar je znak. Takođe, dinja bi trebalo da bude teška za svoju veličinu – to znači da sadrži mnogo soka.

Zašto je važno pravilno prati dinju

Iako koru ne jedemo, važno je da se dinja opere pre sečenja. Bakterije poput salmonele mogu da se zadrže na kori i prilikom sečenja prenesu na jestivi deo ploda. Pre sečenja, operite dinju pod mlazom vode i očetkajte je čistom četkom ili grubom stranom sunđera. Po potrebi možete koristiti i malo sirćeta razblaženog u vodi kao dodatnu meru dezinfekcije. Nakon toga je obrišite čistom krpom ili papirnim ubrusom.

Kako se dinja pravilno seče

  • Odsecite vrhove – Odsecite tanki sloj na oba kraja dinje da biste je postavili uspravno i sprečili klizanje.
  • Prepolovite dinju – Koristite veliki, oštar nož i pažljivo je presecite po sredini.
  • Izvadite semenke – Kašikom uklonite sve semenke iz sredine ploda.
  • Dalje sečenje – Polovine možete seći na četvrtine, a zatim svaku četvrtinu oljuštiti i iseći na kriške ili kocke, u zavisnosti od potrebe.

Ako imate alatku za pravljenje kuglica od voća, možete je koristiti da izdubite dinju u dekorativne loptice – pogodno za voćne salate ili dečije užine.

Kako se čuva dinja 

Sečena dinja treba da se drži u frižideru, u zatvorenoj posudi, a najbolje je pojesti u roku od dva do tri dana. Ukoliko je dinja previše zrela, može se zamrznuti i koristiti kasnije za smutije.

(Lepa i srećna)

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas