· · Komentari: 0

Navike koje treba da uvedemo pre spavanja za bolji san: Neke će vas iznenaditi

Nekvalitetan san postaje sve veći problem današnjice.

1685264323_shutterstock_653166973.jpg
Foto: Shutterstock

Prema istraživanjima iz 2023. godine, 60 procenata Amerikanaca noću spava sa telefonima pri ruci, što bi takođe moglo da se projektuje i na ostatak sveta, piše Real Simple.

Zbog toga su zdrave navike spavanja, pravilna higijena sna i doslednost ovih navika neophodne.

- Po prirodi smo stvorenja navike – naša tela vole rutinu. Ako održavate zdrave i dosledne navike pred spavanje, vaše telo će vas nagraditi dobrim snom - kaže Ken Zvajg, stručnjak za poremećaje spavanja.

Amer Kan, sertifikovani neurolog, specijalista za spavanje i osnivač klinike za spavanje objašnjava da san zahteva da um i telo budu u mirnom stanju što je potpuno suprotno aktivnim, budnim aktivnostima.

- Da bismo prešli u ovo stanje sna, potrebno je određeno vreme da se dozvoli usporavanje fizičke i mentalne aktivnosti - kaže on.

Stručnjaci za spavanje zato dele savete za najbolje rutine pre spavanja koje će nas uvesti u stanje koje će našem telu omogućiti miran san.

Večerajte dobro pre spavanja

Večerajte najmanje dva ili tri sata pre spavanja kako bi vaš sistem imao dovoljno vremena da pokrene proces varenja.

Izbegavajte kasne vežbe visokog intenziteta

Za mnoge od nas, vežbanje posle posla je jedina opcija, ali ako ste u mogućnosti da vežbate pre posla, za vreme ručka ili odmah kada dođete kući, ovo bi moglo da bude idealno ako ste u potrazi za načinima da poboljšate svoj san.

- Vežbajte u ranim večernjim satima nekoliko sati pre spavanja. Vežbanje pomaže da se oslobodi mnogo mentalnog i fizičkog stresa i poboljšava metabolizam. Međutim, naporne vežbe treba izbegavati pre spavanja jer aktiviraju i telo i um, utičući na početak spavanja.

Podesite alarm

Verovatno ste navikli da navijate alarm za buđenje, ali da li ste razmišljali o tome da ga podesite kada je vreme za spavanje? Većina nas ima alarm koji nam govori da je vreme da se probudimo, ali naše telo takođe želi da bude dosledno u pogledu spavanja.

Ne idite ranije u krevet ako morate ranije da se probudite

Da, dobro ste pročitali. Kada očekujemo posebno rano jutro, mnogi od nas rano odlaze u krevet kako bi pokušali da zgrabe malo više sna, ali to je zapravo kontraproduktivno. Prema rečima dr Kana, rani odlazak u krevet može dovesti do čestih buđenja tokom noći, što pogoršava kvalitet sna. Umesto toga, jednostavno idite u krevet u svoje redovno vreme, što će rezultirati boljim kvalitetom sna.

Napišite listu obaveza

Ovo može da zvuči kontradiktorno, jer bi ta lista mogla da bude stresna, ali je ovo zapravo mudra navika.

- Napišite listu obaveza pre spavanja. Kada to zapišete, to vam pomaže da budete sigurni da nećete nešto da zaboravite i bićete spremniji za sledeći dan. Možete lakše da odete u krevet znajući da će vas lista i dalje čekati ujutru, umesto da brinete da ćete možda zaboraviti važnu stavku - kaže dr Cvajg

Izbegavajte ekrane

Pokušajte da izbegnete svu elektroniku najmanje jedan do dva sata pre spavanja. Ovo uključuje TV, računar, tablet i pametni telefon.

- Svi oni „emituju plavo svetlo“ koje ometa unutrašnji sat vašeg tela. Isključivanje uređaja pre spavanja omogućava vašem telu i umu da se pripreme za spavanje.

Uradite nekoliko istezanja

- Raztežite se pre nego što legnete u krevet. Istezanje zglobova je povezano sa osećajem oslobađanja od stresa i opuštanja i promoviše bolji san - savetuje dr Kan.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.