Oglas
· · Komentari: 0

OD ČEGA ZAVISI VID NAKON OPERACIJE KATARAKTE?

Savremene operacije katarakte se obavljaju u lokalnoj kapljičnoj anesteziji, bezbolne su i najčešće omogućavaju odličan vid već dan nakon operacije.

1702284533_Foto-Shutterstock-katarakta.jpg
Foto: Shutterstok
Oglas

I zato spadaju među najuspešnije operacije današnjice.
Iz tih razloga većina pacijenata očekuje da nakon operacije katarakte ponovo vidi odlično i reši sve probleme koje ima sa vidom.

Međutim, kod nekih pacijenata vid nakon operacije nije kakav su očekivali, što onda dovodi do velikog razočaranja.
Od čega zavisi vid nakon operacije i kako pacijentima osigurati najbolji mogući rezultat operacije?

    1. Od detaljno pre operativnog pripremnog pregleda kako bi se utvrdilo stanje svih struktura oka

Pacijenti koji imaju kataraktu najčešće pripadaju starijoj populaciji, kod kojih su često prisutne promene i oštećenja žute mrlje. A vid nakon operacije katarakte u velikoj  meri zavisi od stanja žute mrlje. Zato ih je važno dijagnostikivati pre operacije, jer onda u toku operacije katarakte može da se preduzme i lečenje žute mrlje, ili ukoliko je potrebno, prvo sprovede lečenje žute mrlje i tek po poboljšanju stanja uradi operacija katarakte. 
Takvim pristupom se omogućava najbolji mogući vid pacijentu. U suprotnom, ukoliko postoje ozbiljne promene u žutoj mrlji i uradi se samo operacije katarakte, vid nakon operacije može biti i gori nego što je bio pre, zbog naglog pogoršanja stanja u žutoj mrlji.

Zato je u očnoj bolnici Profesional protokol da se svim pacijentima kod kojih postoji bilo kakva sumnja na oštećenje žute mrlje pre operacije katarakte uradi OCT – skener žute mrlje, što omogućava određivanje adekvatnog plana lečenja. 

Slika: Dijagnostika žute mrlje

    2. Od vrste sočiva koje se ugradi u toku operacije katarakte

Veliki broj pacijenata ne zna da su toku operacije, nakon uklanjanja katarakte, ugrađuje veštačko intraokularno sočivo u oko, koje pacijent ne oseća i koje u oku ostaje doživotno. Ugradnja sočiva je neophodna kakao bi pacijent video posle operacije.

Od vrste sočiva koje se ugradi zavisi i kakav će vid biti nakon operacije. Ugradnjom nekog od premijum intraokularnih sočiva, pacijentima može da se omogući da posle operacije imaju dobar vid i na daljinu i za čitanje bez naočara. U suprotnom, nakon ugradnje standardnih sočiva, svim pacijentima su potrebne bar naočare za čitanje. 

Takođe postoje torična (cilindrična) sočiva koja mogu korigovati astigmatizam kod pacijenata koji ga imaju. Ukoliko pacijent ima značajan astigmatizam i ne ugradi mu se neko od cilindričnih sočiva, posle operacije će mu biti potrebne naočare i za daljinu i za blizinu.
U očnoj bolnici Profesional se najčešće ugrađuju premijum EDOF i mutifokalna sočiva poslednje generacije što pacijentima omogućava najširi opseg vida bez naočara.

Slika: Planiranje ugradnje premijum sočiva

    3. Od veštine i iskustva hirurga, korišćenja najsavremenijih uređaja i zaštitnih supstanci u toku operacije 

To su sve preduslovi da operacija prođe uspešno, bez komplikacija i sa minimalnom traumom za okolna tkiva oka. Time se osigurava najbrži post operativni oporavak, omogućava jasan vid već sutradan ili u roku od par dana i smanjuje rizik od bilo kakvih post operativnih komplikacija. U suprotnom, može doći do izraženog otoka rožnjače, koji se najčešće povuče posle par nedelja od operacije, ali do tada zbog veoma slabog vida i subjektivnih smetnji, predstavlja veoma stresan period za pacijenta.

Slika: Savremena tehnologija za operacije katarakte

 

Adekvatnim pristupom i stručnošću osoblja, u očnoj bolnici Profesional, učestalost komplikacija u toku operacija katarakte, je svega 0.1% ili jedna na hiljadu operacija, pri čemu se i tad obično radi o lakšim i rešivim komplikacijama.

Bolnicaprofesional.rs

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas