· · Komentari: 0

SVE O LEČENJU KATARAKTE „Pacijenti nakon operacije mogu imati bolji vid nego ikada pre“ (VIDEO)

Prof. dr Zora Ignjatović o najčešćoj hirurškoj intervenciji

1672063764_Foto-Shutterstock-katarakta.jpg
Foto: Shutterstok

„Jedini način lečenja katarakte i dan danas je operacija. Pravi momenat za intervenciju je kada osoba ima smetnje poput umanjenja vida, smanjenja oštrine vida, zamagljenja ili zablještenja, ponekad i dupliranja slike. S obzirom na to da je bolest progresivna, ukoliko se ništa ne preduzme, može doći do toga da pacijent samo primećuje svetlost, što dovodi do toga da on ne može samostalno da se kreće i obavlja svakodnevne aktivnosti“, ističe prof. dr Zora Ignjatović iz Miloš klinike u šestoj epizodi serijala MediGroup Preporuka.

Priprema za operaciju

Prof. dr Zora Ignjatović navodi da se operacija katarakte izvodi ambulantno, u jednom danu, nakon što se obavi cela oftalmološka dijagnostika i osnovni internistički pregled. Preoperativna priprema podrazumeva širenje zenica, a samo oko se ispira antiseptičkim rastvorima, nakon čega se dobija lokalna anestezija. Više od 90 odsto pacijenata operiše se u kapljičnoj anesteziji, bez ikakve injekcije, a manji broj pacijenata koji ima dodatne probleme može da dobije lokalnu, infiltracionu anesteziju.

Foto: MediGroup

Deset minuta do boljeg vida

“Sama operacija traje desetak minuta i podrazumeva jedan mali rez na rožnjači, veličine oko 2.4 milimetra, nakon čega nije potrebno nikakvo šivenje. Ulazimo u oko, otvaramo prednju kapsulu sočiva, a zatim ultrazvučnom sondom usitnimo to sočivo i uklanjamo ga iz oka. Sočivo ima prednju i zadnju kapsulu, a mi odstranjujemo unutrašnji sadržaj, dok zadnja kapsula ostaje da nosi veštačko sočivo koje postavljamo na mesto prirodnog sočiva. Nakon operacije, pacijent odmah može da ide kući. Važno je istaći da mi značajno možemo da poboljšamo kvalitet vida pacijenta, pa tako u nekim slučajevima možemo da postignemo bolji vid nego što je osoba imala ikada u životu”, tvrdi prof. dr Ignjatović.

 

Nakon ove operacije, koja predstavlja najčešću hiruršku intervenciju na ljudskom telu, kontrola intraokularnog pritiska preporučuje se za sedam dana.

 

Gde se obavlja operacija katarakte?

Prof. dr Ignjatović objašnjava zbog čega je Miloš klinika najbolja adresa ne samo za operaciju katarakte, već za rešavanje svih problema sa vidom.

„Sa više od 20 godina iskustva, našim pacijentima možemo da pružimo sve ono što savremena oftalmologija omogućava. Imamo iskusne oftalmologe i vrhunske hirurge, koji zajedno sa instrumentarkama, anestetičarima, anesteziolozima i medicinskim sestrama čine uigran tim, maksimalno usmeren na pacijenta. Kontinuirano se usavršavamo, a od naših dobavljača u najkraćem roku dobijamo sve što se pojavi na američkom i evropskom tržištu“.

Zahvaljujući svemu tome, kako zaključuje prof. dr Ignjatović, omogućeno je lečenje svih stanja, od bolesti zadnjeg segmenta oka, mrežnjače i rožnjače, uključujući i transplataciju rožnjače, do laserskog skidanja dioptrije, ugradnje multifokalnih sočiva, lečenja razrokosti i pružanja drugih oftamoloških usluga.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.