Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ОД ЧЕГА ЗАВИСИ ВИД НАКОН ОПЕРАЦИЈЕ КАТАРАКТЕ?

Савремене операције катаракте се обављају у локалној капљичној анестезији, безболне су и најчешће омогућавају одличан вид већ дан након операције.

1702284533_Foto-Shutterstock-katarakta.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

И зато спадају међу најуспешније операције данашњице.
Из тих разлога већина пацијената очекује да након операције катаракте поново види одлично и реши све проблеме које има са видом.

Међутим, код неких пацијената вид након операције није какав су очекивали, што онда доводи до великог разочарања.
Од чега зависи вид након операције и како пацијентима осигурати најбољи могући резултат операције?

    1. Од детаљно пре оперативног припремног прегледа како би се утврдило стање свих структура ока

Пацијенти који имају катаракту најчешће припадају старијој популацији, код којих су често присутне промене и оштећења жуте мрље. А вид након операције катаракте у великој  мери зависи од стања жуте мрље. Зато их је важно дијагностикивати пре операције, јер онда у току операције катаракте може да се предузме и лечење жуте мрље, или уколико је потребно, прво спроведе лечење жуте мрље и тек по побољшању стања уради операција катаракте. 
Таквим приступом се омогућава најбољи могући вид пацијенту. У супротном, уколико постоје озбиљне промене у жутој мрљи и уради се само операције катаракте, вид након операције може бити и гори него што је био пре, због наглог погоршања стања у жутој мрљи.

Зато је у очној болници Професионал протокол да се свим пацијентима код којих постоји било каква сумња на оштећење жуте мрље пре операције катаракте уради ОЦТ – скенер жуте мрље, што омогућава одређивање адекватног плана лечења. 

Слика: Дијагностика жуте мрље

    2. Од врсте сочива које се угради у току операције катаракте

Велики број пацијената не зна да су току операције, након уклањања катаракте, уграђује вештачко интраокуларно сочиво у око, које пацијент не осећа и које у оку остаје доживотно. Уградња сочива је неопходна какао би пацијент видео после операције.

Од врсте сочива које се угради зависи и какав ће вид бити након операције. Уградњом неког од премијум интраокуларних сочива, пацијентима може да се омогући да после операције имају добар вид и на даљину и за читање без наочара. У супротном, након уградње стандардних сочива, свим пацијентима су потребне бар наочаре за читање. 

Такође постоје торична (цилиндрична) сочива која могу кориговати астигматизам код пацијената који га имају. Уколико пацијент има значајан астигматизам и не угради му се неко од цилиндричних сочива, после операције ће му бити потребне наочаре и за даљину и за близину.
У очној болници Професионал се најчешће уграђују премијум ЕДОФ и мутифокална сочива последње генерације што пацијентима омогућава најшири опсег вида без наочара.

Слика: Планирање уградње премијум сочива

    3. Од вештине и искуства хирурга, коришћења најсавременијих уређаја и заштитних супстанци у току операције 

То су све предуслови да операција прође успешно, без компликација и са минималном траумом за околна ткива ока. Тиме се осигурава најбржи пост оперативни опоравак, омогућава јасан вид већ сутрадан или у року од пар дана и смањује ризик од било каквих пост оперативних компликација. У супротном, може доћи до израженог отока рожњаче, који се најчешће повуче после пар недеља од операције, али до тада због веома слабог вида и субјективних сметњи, представља веома стресан период за пацијента.

Слика: Савремена технологија за операције катаракте

 

Адекватним приступом и стручношћу особља, у очној болници Професионал, учесталост компликација у току операција катаракте, је свега 0.1% или једна на хиљаду операција, при чему се и тад обично ради о лакшим и решивим компликацијама.

Болницапрофесионал.рс

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas