· · Komentari: 0
obratite pažnju

Ove navike NAKON JELA treba izbegavati: Negativno utiču na zdravlje

Često se međutim događa da nesvesno neki od vas praktikuju određeni vid ponašanja nakon jela koji dugoročno gledano može da ugrozi vaše zdravlje.

1605281812_Depositphotos_85684752_s-2019.jpg
Foto: Deposit

Kako bi vam skrenuli pažnju na naizgled bezazlene, ali zaista škodljive oblike ponašanja neposredno nakon jela, istaknućemo šta je to što ne treba da radite:

Konzumiranje cigareta

Verovatno ste svesni posledica ove loše navike po vaše zdravlje u globalu, ali ono što studije pokazuju je zaista poražavajuće a tiče se konzumiranja cigareta neposredno nakon jela. Pušenje nakno što ste završili sa obrokom povećava šanse za oboljenjem od kancera za 10 puta.

Foto: Deposit

Pročitajte još: Ovo je deset VAŽNIH PORUKA koje nam STOPALA šalju o zdravlju

Voće

Ako jedete voće odmah nakon što ste završili sa doručkom ili ručkom, nepotrebno ćete svoj stomak izložiti nadutosti. Voće je preporučljivo jesti sat do dva nakon obroka, i sat vremena pre sledećeg obroka.

Ispijanje čaja

Ispijanje čaja nakon obroka je navika karakteristična za brojne kulture. Međutim stručnjaci tvrde da ovo nije povoljno po ljudsko zdravlje. Listovi čaja sadrže visok nivo kiseline koja dovodi do toga da se proteini iz hrane

Kupanje

Odlazak na kupanje posle obroka nikako nije preporučljiv jer dovodi do povećanja protoka krvi u telu, naročito u predeli ruku i nogu. Samim tim količina krvi koja je potrebna u predelu zeluca da bi se hrana varila je manja, i varenje je otežano.

Foto: Deposit

Pročitajte još: Zašto ne treba da pijete VODU pre spavanja? Doktorka objašnjava

Šetnja

Iako stara izreka kaže da je potrebno preći sto koraka nakon obroka kako biste doživeli sto leta, to zapravo nije tačno. Šetnja dovodi do toga da probavni sistem ima poteškoća sa apsorbovanjem hranljivih sastojaka iz hrane.

Spavanje

Spavanje je takođe loš potez nakon jela, jer na taj način sistem za varenje ima težak zadatak pred sobom, budući da se organizam u stanju spavanja usporava. Hrana koja se pravilno ne svari izazova nadutost i stomačne tegobe.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.