Oglas
· · Komentari: 1
MESO

Ovo su VRSTE MESA koje treba uvrstiti u svoju ishranu, ali tu su i dve koje MORATE IZBEGAVATI

Samo jedan savet može dovesti do toga da uvek odaberete kvalitetne komade mesa koji neće negativno uticati na vaše zdravlje.

1599554782_Depositphotos_50529429_s-2019.jpg
Foto: Depozit
Oglas

Hamburgeri, kobasice i pileća krilca su mnogima omiljeni „komadi“ mesa, ali oni nikako nisu najbolji izbor za vas. No, ne morate se odreći mesa da biste jeli zdravo, prema rečima nutricioniste Kris Solida. Zdravi proteini koje nam meso pruža su uvek dobrodošli. 

- Meso može biti deo zdrave prehrane, baš kako i zdrava prehrana može biti bez mesa - dodaje i pojašnjava kako je na svakoj osobi odabir želi li jesti meso ili ne. Dobro je zapamtiti da je upravo meso ključan izvor vitamina i minerala poput vitamina B12 i gvožđa.

Malina Linkas Malkani, glasnogovornica za „Academy of Nutrition and Dietetics“ preporučuje umerenost kada je u pitanju konzumacija mesa, a većina nas ga jede više nego što je potrebno. Savetuje da je najbolja opcija kada se na tanjiru nalazi ¼ mesa, a sve ostalo neka bude poveće, žitarice i ostale namirnice biljnog porekla.

Pročitajte još: Postoji NAUČNO OBJAŠNJENJE zbog čega više volimo CRVENU od ZELENE hrane

Najbolji izbor: Meso bez masnoća

Svi nutricionisti će se složiti kako treba tražiti meso bez puno masnoća, a najbolje bi bilo da sadrži 10 grama masnoća po komadu. Ona smatra da nije loša ideja očistiti meso od masnoća, kože, te da se priprema kuvanjem ili prženjem bez ulja i puno soli kako bi taj komad mesa i ostao zdrav za konzumaciju.

Dobar izbor: Ćuretina bez kože

Ćuretina je meso s najmanje masnoća i jako dobar izvor vitamina B6 i B3, navodi Sollid. Ti nutrijenti pomažu srcu da ostane zdravo, poboljšavaju probavu, funkcioniranje mozga i pružaju energiju. Iako nije potpuno bezmastan deo ćuretine, bataci su dobar izvor gvožđa koji je ključan za pravilan rad metabolizma i srca, a manjak ovog minerala može dovesti do anemije.

Pročitajte još: ODMAH IZBACITE IZ UPOTREBE: 14 namirnica koje skraćuju život i zovu se "TIHI UBICA"

Foto: Piksabej

Dobar izbor: Pileća prsa bez kože

Piletina je odličan izvor vitamina B6 i B3, a to je samo početak. Istraživanja ukazuju na to da piletina igra pozitivnu ulogu u održavanju željene telesne mase, ali i zdravog života. Uz to je belo pileće meso dobar izvor fosfora i riboflavina, dodaje Solidd. Ako se pitate šta je sa tamnim pilećim mesom, ona dodaje da se može pohvaliti puno većim količinama cinka od belog mesa.

Dobar izbor:  Svinjski file

Meso bez puno masnoća je dobar izbor, a kada je u pitanju svinjetina onda svakako odaberite file. Jeste li znali da je upravo meso svinje ono koje se najčešće jede? Ako je tako i u vašem domu, onda odaberite ovaj komad mesa, jer sadrži tonu nutrijenata.

Pročitajte još: Ako roštiljate NE PROPUSTITE da napravite poslasticu: BATAT sa ruzmarinom (FOTO)

Dobar izbor: Flank steak (flam), ramstek i mlevena govedina (95 posto mesa bez masnoća)

Iako je crveno meso na lošem glasu, ono može biti kvalitetan deo pravilne prehrane, a tako tvrdi studija sprovedena pre nekoliko godina od strane „Proceedings of the Nutrition Society“. Poput drugog mesa, govedina je dobar izvor proteina i esencijalnih nutrijenata. Ako je moguće, odaberite meso životinje koja je rasla na otvorenom i tamo se hranila, jer će tako sadržavati više vitamina E i antioksidanata.

Pazite da meso ne pečete na visokim temperaturama jer istraživanja pokazuju da izgoreni deo mesa može biti i opasan za zdravlje.
Foto: Piksabej

Šta izbegavati?

Salama, naresci i kobasice samo su primer obrađenog mesa koje treba izbegavati ili umereno konzumirati. Naučna istraživanja su potvrdila kako ovakvo meso, ako se jede u velikim količinama, može biti jedan od uzroka razvoja raka creva. Često su puni soli i zasićenih masnoća, a to su sastojci koji se povezuju s bolestima srca, moždanim udarom i dijabetesom tip 2.

Pročitajte još: Uravnotežuje hormone i povećava plodnost: Prah koji POMAŽE ŽENAMA već 1000 godina

Izbegavajte i masno meso jer je puno masnoća koje utiču na porast holesterola. Što je najgori izbor? T-bone odrezak bi mogao biti primer. U svetu mesa, i  rebarca se smatraju jako masnim mesom. Iako ovo meso nije dobro jesti u velikim količinama, ako ste umereni ne morate brinuti za zdravlje.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas