Oglas
· · Komentari: 0

Planirate ludi noćni provod? Evo šta treba da jedete pre izlaska da izbegnete nadutost i MAMURLUK

Do sada, jedini način da izbegnete mamurluk jeste da ne pijete alkohol, ili bar ne veliku količinu

1654093994_drinks-ga32c7ec2f_640.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

Ali, postoji nekoliko drugih trikova i saveta koje možete da uključite u svoju rutinu noćnog izlaska i koji će vam pomoći da se ujutro osećate bolje. I mnogo toga zavisi od vaše ishrane! 

Pročitajte još: Odaberite idealnu zamenu za mleko: Po čemu se izdvaja bademovo, a po čemu kokosovo?

Hrana koju jedete pre pijenja ne samo da vam može pomoći da ostanete hidrirani i siti tokom cele noći pijuckanja alkohola, već vam može pomoći da se osećate bolje sutradan, ali i da ne budete naduveni na plesnom podijumu. 

Tužna istina je da ne postoji pravi 'lek' za mamurluk, ali sigurno postoje načini da se smanji njegov uticaj i ubrza oporavak Ponovna hidratacija, nivo šećera u krvi i zdravlje creva su glavne oblasti na koje se treba fokusirati.

Ovo su preporuke za ishranu pre noćnog izlaska: 

1) Pijte mnogo vode 

Nastojte da popijete najmanje dva litra vode tokom dana. Takođe popijte vodu pre izlaska i dodati limun u vodu. Dok ste u izlasku trudite se da imate vodu pored bilo kog alkoholnog pića, koju ćete pijuckati uz alkohol. 

2) Voćni sok 

Pored toga, mogli biste da popijete čašu voćnog soka da biste zadržali nivo vitamina C (pošto je vitamin C jedan od hranljivih sastojaka koje alkohol iscrpljuje).

3) Napunite (zdrave) masti

Hrana sa većim sadržajem masti duže ostaje u stomaku, što znači da što je stomak zasićeniji, to će biti sporije upijanje alkohola u krv i manja je verovatnoća da će vam biti loše ujutru. Losos , avokado i orasi su sjajne opcije.

4) Odlučite se za azijsku večeru

Suši, ramen, miso supa, kimči i prženje, koji su osnova mnogih azijskih kultura, idealni su za vaše crevne bakterije. Ako jedete kod kuće, pokušajte da potražite recept za miso smeđi pirinač i losos, pržene pileće rezance ili za vegetarijansku alternativu, kari od tikvice sa leblebijem.

5) Dodajte neke sastojke koji su povoljni po jetru 

Kurkuma, cimet, kelj, brokoli, cvekla, avokado i limun su sve fantastične namirnice koje pomažu u održavanju jetre, tako da nije loše pojesti mnogo toga tokom dana pre nego što krenete u noćni klub. 

6) Masline ili orasi

Izbegavajte slane grickalice ako možete, jer mogu povećati dehidraciju. Ugljeni hidrati sa sporim oslobađanjem, kao što su masline, orasi, grickalice od slanutka i pasulja, čak i hleb i humus takođe će pomoći u stabilnom nivou šećera u krvi. Ovo će vam pomoći da se osećate manje pijano i kasnije ublažite simptome mamurluka.

7) Izbegavajte gazirana i slatka pića

Ako se borite sa nadimanjem, najbolje je da se klonite bilo kakvih gaziranih pića, kao što su šampanjac, pa čak i gazirana voda, jer mogu da ubrzaju brzinu apsorpcije alkohola, čineći da se brzo osećate pijani. One takođe mogu izazvati strašno nadimanje“. Alkohol iritira creva, što je još jedan uzrok nadimanja.

8) Izbegavajte kafu, opredelite se za voće

Tako nam je žao što smo mi ti koji su vam ovo otkrili, ali kafa nije na listi preporučenih brzih rešenja dr O'Salivana. „Bez kafe, molim vas, samo će vas dodatno dehidrirati“, kaže ona. „Držite se vode da biste ponovo hidratisali, i kombuče ili voćnog soka da biste obnovili svoj mikrobiom i zamenili osiromašene vitamine.

Ona takođe preporučuje da probate smuti koji sadrži banane, jer su bogate kalijumom i pomažu u obnavljanju ravnoteže elektrolita. "Sportska pića sa elektrolitom takođe mogu pomoći u ovome", dodaje dr O'Salivan. „Odabir hidratantne hrane kao što su lubenice, celer, jagode i u osnovi sve voće, biće osvežavajući način za rehidrataciju.

9) Mudro birajte svoj obrok

Pored voća, povrća (spanać, kelj, slatki krompir, šargarepa, grašak, paprika, paradajz, krastavac), mlečni proizvodi (kao što su kravlje mleko, jogurt, sir, alternative mleka poput badema ili soje) i integralne žitarice (hleb, granola , zob, pirinač, testenina) učiniće da vam bude dobro. Ujedinite ih sa proteinima (jaja, pasulj, meso, orasi, jaja, mlečni proizvodi), masti (avokado, semenke suncokreta, masline, indijski orah, kikiriki, bademi) i pre ili probiotičkim dodatkom ako možete.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas