Oglas
· · Komentari: 0
NOKTI

REŠITE SE BOLA: Uradite OVU STVAR ako vam URASTA NOKAT

Urastanje nokta u meso na nožnom palcu vrlo je česta pojava.

1604069090_Depositphotos_213696696_s-2019.jpg
Foto: Depozit
Oglas

Iako nije opasno, vrlo brzo može preći u upalu i izazvati brojne zdravstvene probleme. Ako želite da sprečite urastanje nokta ili da sanirate povredu, evo šta treba da uradite.

Šta uzrokuje urastanje?

  • pogrešno sečenje nokta
  • naglo gojenje (u trudnoći)
  • stara povreda nokta (deformacija)
  • preuska obuća
  • ravna stopala (loše gaženje)

Pročitajte još: SPOJTE DVA KAŽIPRSTA i dobro pogledajte! Ovaj test vam može SPASITI ŽIVOT (FOTO)

Urasli nokat vrlo brzo dovodi do upale mesa pored njega. Ako se ne tretira na vreme, upala se može proširiti i prodreti u tkivo, a može da vas odvede i do hirurškog zahvata. Mesto gde nokat ulazi u meso vrlo lako se može da se inficira i zagnoji pošto se tu stvara otvorena rana koja vrlo sporo zarasta.

Kako lečiti urasli nokat?

Nokat koji počne da urasta u meso vrlo brzo može da izazove upalu. Tada ne sme da se dira, ali čim se upala smiri, treba započeti lečenje. Upala se rešava antibioticima ili antibiotskom mašću (kod prvih znakova upale). Najsigurnije rešenje je odlazak kod pedikira, koji će profesionalno sanirati povredu.

Pročitajte još: NE LIŽITE ŽICE OD MIKSERA - mogu da sadrže OPASNU BAKTERIJU!

Foto: Depozit

Šta možemo uraditi kod kuće?

Kod prvih znakova upale (otok, bol i crvenilo) napravite kupku od vruće vode i soli i umočite noge 20 minuta ujutu i uveče. So će omekšati kožu i dezinfikovati ranicu.

Čim primetite upalu, u apoteci kupite antibiotsku mast, pa ujutru i uveče, nakon kupke, namažite prst i nokat. Ne obuvajte čarapu već ostavite da mast deluje što duže.

Pročitajte još: KAFA BEZ KOFEINA? Korisna ili štetna za organizam? Ovo je ODGOVOR!

Kako pravilno seći nokte na nogama?

Nokte treba seći ravno, a nikako zaobljeno, odnosno nakoso.

Ako se sa strane preduboko iseče, nokat se može deformisati i tokom rasta urastati u kožu.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas