Oglas
· · Komentari: 0

Oni su "krivi" za našu sreću: Zbog ovih hormona se osećamo kao da je svet naš

Hormoni imaju veliki uticaj na naš svakodnevni život i na kraju na kvalitet života.

1703340648_shutterstock_2175402847--1-.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Endorfin, serotonin i dopamin su tri glavna hormona koja dovode do osećaja sreće i zadovoljstva, a postoji nekoliko načina da se stimuliše njihovo lučenje.

Faktori kao što su pravilna ishrana, fizičke aktivnosti i kreativni hobiji mogu uticati na njihovo lučenje.

 

Endorfin

Kretanje je odavno poznato kao sredstvo protiv depresije, a nauka je dokazala njegovu spasonosnu ulogu: sport i drugi umereni fizički napori proizvode merljiv fiziološki efekat, koji pruža osećaj psihofizičkog blagostanja.

Englezi to zovu ,,runner's high", što se može prevesti kao trkačka euforija. Međutim, ne radi se samo o trčanju, već o svakoj fizičkoj aktivnosti koja zahteva malo više napora, dakle i o vožnji bicikla, plivanju, košarci, brzom hodanju, radu u bašti, seksu itd.

 

Dopamin

Dopamin utiče na naše raspoloženje, san, pamćenje, učenje i koncentraciju. Stručnjaci veruju da je dopamin više povezan sa motivacijom, željom i nagonom. Dobar balans dopamina je od vitalnog značaja za fizičko i mentalno blagostanje, piše Klix.ba.

Način ishrane može uticati na nivo dopamina, veruje se da zasićene masti izazivaju zapaljenske procese koji mogu uticati na lučenje dopamina. Zbog nedostatka proteina moguć je nedostatak l-tirozina, aminokiseline koja pomaže proizvodnju dopamina.

Fizička aktivnost može povećati nivo dopamina u telu. Redovne šetnje, plivanje ili vožnja biciklom mogu pomoći. Promene u načinu ishrane mogu da stimulišu lučenje dopamina. Neke studije sugerišu da nezasićene masti nemaju isti efekat, a ishrana koja sadrži više dobrih nezasićenih masti, zajedno sa voćem, povrćem i proteinima, može biti korisna.

Amino kiselina l-tirozin je posebno važna, jer je organizmu potrebna za proizvodnju dopamina. L-tirozin se nalazi u piletini, govedini, jajima, bademima, avokadu, bananama. Avokado i banane su takođe prirodni izvori samog dopamina, zajedno sa drugim namirnicama, kao što su grašak, patlidžan, citrusno voće, paradajz.

 

Serotonin

Serotonin je prirodni monoaminski neurotransmiter koji prenosi signale između nervnih ćelija u celom telu. Osim što kontroliše emocije, utiče i na motoričke funkcije. Takođe utiče na raspoloženje i poznat je kao jedan od hormona sreće. Takođe pomaže čoveku da bolje spava, važan je za varenje, ali i za zarastanje rana i za kontrolu polnih funkcija. Postoje studije koje govore da nedostatak ove hemikalije može uticati i na nastanak depresije.

Tako se nivo ovog jedinjenja može povećati izlaganjem dnevnom svetlu, vežbanjem, pravilnom ishranom i meditacijom. Što se tiče ishrane, na nivo serotonina će najviše uticati složeni ugljeni hidrati kao što su povrće, voće, mahunarke ili cela zrna. Kada se ova hrana jede, telo proizvodi više insulina, koji onda pomaže mišićima da privuče više aminokiselina, dajući tako triptofanu bolju šansu da stigne do mozga. 



 



 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas