Oglas
· · Komentari: 0
ENERGETSKI NAPITAK

Stručnjaci objasnili: Evo koliko je KAFA dobra za naše telo

Koliko šoljica kafe dnevno popijete?

1681853032_1675695720_Foto-Shutterstock-kafa.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Ovo piće može izazvati zavisnost i ima niz kontraindikacija. Ali u umerenim količinama je dobro za zdravlje. To potvrđuje i izveštaj koji je objavio Institut za naučne informacije o kafi (ISIC). Studija kaže da kafa ima zdravstvene prednosti kada se konzumira u pravim dozama i na pravi način.

Pročitajte još: ZABLUDE O ISHRANI: Slepo se držite OVIH 6 PRAVILA, a ne znate da su potpuno pogrešna

LJubitelji kafe ni ne shvataju kakve koristi organizmu može doneti razumna i uravnotežena upotreba ovog pića. O tome svedoči studija koju je ISIC sproveo na uzorku od 4.000 potrošača u 10 evropskih zemalja: 7 od 10 Evropljana veruje da vodi zdrav način života, ali više od polovine ispitanih ne zna kakve koristi može doneti ispijanje kafe. na sadržaj antioksidanata i drugih biološki aktivnih materija.aktivne supstance.

Pročitajte još: Saveti koji će vam pomoći da imate miran i kvalitetan san

Zdravstvene prednosti kafe:

  • Povećanje energije. Kofein u kafi može okrepiti i poboljšati raspoloženje.
  • Poboljšanje kognitivnih funkcija. Kofein takođe može pozitivno uticati na koncentraciju i reakciju.
  • Povećanje metabolizma. Kafa poboljšava metaboličke procese i pomaže u gubitku težine.

Studije su pokazale da umerena konzumacija kafe smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2 za oko 25%. Ispijanje kafe može smanjiti rizik od razvoja niza drugih bolesti, poput Parkinsonove bolesti i srčanih problema.

Međutim, imajte na umu da previše kafe može dovesti do neželjenih efekata kao što su nesanica, nervoza, ubrzan rad srca i drhtanje ruku. Takođe, osobe koje pate od bolesti gastrointestinalnog trakta, visokog krvnog pritiska ili trudnice treba da ograniče kafu u ishrani. Generalno, umerena konzumacija ovog pića (1-2 šoljice dnevno) može imati blagotvorne efekte.

Bonus video:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas