· · Komentari: 0
Vakcinacija

ZAŠTO JE VAŽNA VAKCINA PROTIV PNEUMOKOKA?

Uporedo sa sezonom gripa i pandemijom korona virusa koja ne jenjava, kreće i sezona drugih respiratornih infekcija.

1603373886_dr-Milos-Markovic_privatna-arhiva.JPG
Foto: Privatna arhiva

Jedna od najopasnijih jeste bakterijska upala pluća izazvana bakterijom pneumokok, koja naročito pogađa hronične bolesnike, starije od 65 godina i lica u kolektivnom smeštaju.

U Srbiji je ponovno dostupna polisaharidna vakcina protiv pneumokoka koja je prema Pravilniku imunizacije obavezna za lica u posebnom riziku i za njih je ona besplatna, odnosno o trošku RFZO. Na sva pitanja u vezi sa ovom vakcinom, njenoj učinkovitosti u pogledu zaštite zdravlja i bezbednosti odgovara dr Miloš Marković, imunolog sa Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu.

U uslovima pandemije, osim vakcine protiv gripa postoji još jedna koja može da spreči infekcije izazvane bakterijom pneumokok. Zbog čega je ova vakcina važna?

- Bakterija Streptococus pneumoniae ili pneumokok je veoma značajan humani patogen koji se, slično virusu gripa, uglavnom prenosi respiratornim putem preko kapljica. Pneumokok kolonizuje sluzokožu nosne i usne duplje naročito kod dece, odakle može da se proširi na okolna tkiva i organe i izazove zapaljenje srednjeg uha, sinuzitis ili pneumoniju. U pojedinim slučajevima ova bakterija može da prodre u krv i dovede do razvoja invazivnih formi pneumokokne bolesti, kao što su bakterijemija i meningitis, koje mogu da imaju tešku kliničku sliku i da dovedu do trajnih posledica, pa i smrtnog ishoda. Invazivne bolesti se najčešće javljaju kod najmlađih, odnosno dece do dve godine starosti, zatim kod osoba sa urođenim i stečenim poremećajima imunskog sistema, kao i kod osoba starijih od 65 godina, naročito onih sa hroničnim bolestima koje su u toj dobi česte. Postoje dve vrste vakcina protiv pneumokoka, konjugovana i polisaharidna vakcina. Polisaharidna vakcina sadrži prečišćene polisaharidne antigene najčešća 23 serotipa pneumokoka i namenjena je za prevenciju invazivnih pneumokoknih bolesti, ali i pneumonije, kod osoba starijih od 65 godina i osoba sa različitim hroničnim bolestima i stanjima oslabljenog imuniteta. Za razliku od konjugovane, polisaharidna pneumokokna vakcina se daje samo u jedoj dozi, s tim što se u nekim slučajevima preporučuje revakcinacija nakon 5 godina. Ova vakcina je posle nekoliko godina, ove jeseni ponovo dostupna u Srbiji. Važno je da starije osobe, a naročito one sa hroničnim bolestima, dobiju ovu vakcinu. Imajući u vidu da je je pneumokok čest uzrok bakterijskih komplikacija gripa, kao i trenutnu pandemiju COVID-19, jasno je da u ovom trenutku kod starijih osoba i onih sa hroničnim bolestima postoji povećani rizik za razvoj pneumonije i drugih težih bolesti izazvanih pneumokokom.

Foto: Freepik

Da li je ova vakcina o trošku RFZO i kako se do nje dolazi u okviru državnog zdravstva?

Da, za određene kategorije stanovništva ova vakcina se daje o trošku RFZO. Nedavno usvojeni Pravilnik o programu obavezne i preporučene imunizacije propisuje da je vakcinacija polisaharidnom vakcinom obavezna kod osoba sa različitim stanjima oslabljenog imuniteta i hroničnim bolestima, kao što su šećerna bolest, hronične kardiovaskularne i plućne bolesti, maligna oboljenja, hronična oboljenja bubrega i jetre i mnoga druga, kao i kod osoba starijih od 65 godina koji žive u kolektivnom smeštaju. Za te osobe se sprovodi vakcinacija o trošku RFZO i obezbeđen je određen broj vakcina, tako da one mogu da dođu do vakcine regularnim putem preko svojih izabranih lekara u okviru primarne zdravstvene zaštite slično kao kod vakcine protiv gripa.

U vreme rastućeg nepoverenja prema vakcinama koju su podgrejale teorije zavere u vezi sa vakcinom protiv korone, da li možemo tvrditi da je ova vakcina efikasna i bezbedna?

Da, svakako. Na osnovu višedecenijskog iskustva, polisaharidna vakcina se smatra za veoma bezbednu vakcinu. Crvenilo i bol na mestu uboda su najčešće lokalne reakcije, prolaznog su karaktera. Pošto se radi o subjedničnoj vakcini koja nije živa, već sadrži samo prečišćene polisaharide patogena, ne postoji opasnost da se osobe sa oslabljenim imunitetom razbole nakon primljene vakcine.

Može li da se primi zajedno sa vakcinom protiv gripa i da li u združenom vakcinisanju izaziva ikakve nuspojave?

Polisaharidna vakcina protiv pneumokoka može da se primi istovremeno sa vakcinom protiv gripa pod uslovom da se vakcine daju u različite ruke. Osim nešto izraženijih lokalnih reakcija kod pojedinih osoba koje su istovremeno dobile ove dve vakcine, nisu zabeležene nikakve ozbiljnije neželjene pojave, niti je uočeno da je imunski odgovor i nivo stvorenih antitela na bilo koju od vakcina bio snižen kod vakcinisane osobe usled dejstva one druge vakcine koja je istovremeno data. Zbog toga se i preporučuje istovremeno davanje pneumokokne polisaharidne vakcine i vakcine protiv gripa, jer time određenu osobu štitimo od obe bolesti nakon samo jednog odlaska kod lekara.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.