Oglas
· · Komentari: 0

Zašto je važno pratiti mladeže? Prevencija melanoma i koliki značaj ima redovan pregled mladeža?

Mladeži, ili medicinski melanocitni nevusi, su česti na ljudskoj koži.

1700815749_Foto-Shutterstock-mladezi.jpg
Foto: Shutterstok
Oglas

Odrasla osoba ih u proseku ima na licu i telu između 10 i 40. Sa nekima se rodimo, a deo njih stičemo vremenom. Iako većina mladeža ne predstavlja zdravstveni rizik, neki mogu evoluirati u melanome, jedan od najopasnijih tipova malignih tumora kože. Stoga je redovno praćenje mladeža ključno za rano otkrivanje i prevenciju melanoma.

Rastući rizik - povećan broj slučajeva malignog melanoma

U poslednjim decenijama, raste broj slučajeva melanoma zbog prekomernog izlaganja suncu i korišćenja solarijuma, naročito u razvijenim zemljama. I zato su rani pregledi i pravovremena dijagnostika ključni za uspešno lečenje ovog malignog oboljenja.

Kako prepoznati sumnjive mladeže?

Većina mladeža je bezopasna, ali postoje određeni znaci koji bi trebalo da nas navedu na dodatnu opreznost. To uključuje promene u boji, veličini, obliku, teksturi, simetričnosti ili ako mladež počne bez razloga da krvari ili svrbi. Lekari preporučuju da svako ko primeti ove promene poseti stručnjaka.

Faktori rizika

    • prekomerno izlaganje suncu i UV zracima u solarijumu
    • više od 50 mladeža na koži
    • svetao ten i prisustvo pegica
    • svetloplava ili crvenosmeđa kosa
    • porodična predispozicija

Preporučene metode za uklanjanje mladeža

Kada se neko odluči za uklanjanje mladeža, bilo da je reč o praktičnim (jer se mladež nalazi na mestu stalnog trenja i povređivanja), estetskim ili zdravstvenim razlozima, postoje 2 metode koje preporučuju lekari specijalisti poliklinike Diva jer omogućavaju slanje mladeža na patohistološku analizu koja je u ovoj medicinskoj ustanovi

OBAVEZNA:

    • radiotalasna dermatohirurška tehnika i
    • klasična hirurška ekscizija.

Radiotalasna hirurgija, odnosno radiotalasni nož, je precizna dermatohirurška tehnika, dok klasična hirurška intervencija podrazumeva eksciziju mladeža skalpelom. Obe metode imaju svoje prednosti, koje treba razmotriti u konsultaciji sa lekarom specijalistom.

Uklanjanje mladeža radio-talasima

Radiotalasno uklanjanje mladeža je revolucionarna savremena dermatohirurška tehnika. Ova metoda je:
    • brza,
    • efikasna,
    • bezbolna,
    • sa minimalnim ranicama na koži koje brzo zarastaju nakon intervencije i
    • izuzetno sofisticiranim, skoro neprimetnim ožiljcima.

Radiotalasna hirurgija se koristi za uklanjanje mladeža, kao i drugih kožnih promena poput bradavica, fibroma, lojnih cista. Procedura traje oko 30 sekundi, a o tome, koliko je ova metoda precizna i sofisticirana, svedoči i činjenica da je radio-talasima moguće uklanjati izraštaje na koži čak i u predelu oko očiju. I to je jedina metoda koja se bezbedno primenjuje i kod trudnica.

Klasično hirurško uklanjanje mladeža

Displastični nevusi veći od 7 mm, kongenitalni nevusi i sve suspektne promene u poliklinici Diva dr Bogdanović se rade isključivo klasičnom hirurškom metodom, dok se zdravi mladeži i ostale promene na koži mogu uklanjati radio-talasima.

Foto: Andreja Damnjanović

Prevencija kroz edukaciju i redovne preglede mladeža

Preventiva malignog melanoma znači biti informisan i proaktivan u praćenju kože. Redovni dermatološki pregledi, pažljiva samoprocena mladeža i razumevanje kada je potrebno tražiti stručnu pomoć, ključni su za rano otkrivanje i efikasno lečenje melanoma. Edukacija i svest o značaju ovih praksi su prvi koraci ka zdravijoj i bezbednijoj koži.

Foto: Andreja Damnjanović

Savet lekara specijalista poliklinike Diva

Iz ove medicinske ustanove navode da su u 30 godina prakse često čuli pogrešno mišljenje da mladeže ne treba skidati. To nije tačno. Medicinski stav je sasvim suprotan. Svi zdravi mladeži se mogu odstranjivati bez rizika po zdravlje iz estetskih, medicinskih ili praktičnih razloga.

U poliklinici Diva dr Bogdanović, BESPLATNI klinički pregledi su tu da vas zaštite od toga da do promene mladeža dođe neprimećeno. Zato su redovne kontrole na svakih 6 do 12 meseci preporuka stručnog tima ove medicinske ustanove!

Pored toga, na njihovom sajtu i društvenim mrežama redovno dele korisne savete i preporuke o tome kako se pravilno brinuti o koži.

Besplatni klinički pregledi mladeža i konsultacije u poliklinici Diva dr Bogdanović

Besplatne konsultacije i klinički pregledi mladeža su nešto što se u radu poliklinike Diva podrazumeva i po čemu su prepoznatljivi. Smatraju da su preventiva, redovni pregledi mladeža i pravovremena dijagnostika od neprocenjive važnosti jer je maligne tumore kože moguće izlečiti u početnoj fazi jednostavnom hirurškom ekscizijom.

Poliklinika Diva, sa više od 30 godina rada i iskustva, na čelu sa dr Svetlanom Bogdanović, specijalistom estetske hirurgije, i njen tim od 9 lekara specijalista, pioniri su u uvođenju radiotalasne tehnike za uklanjanje promena na koži na našim prostorima.

Foto: Andreja Damnjanović

Doktorka Svetlana Bogdanović, osnovala je polikliniku Diva1993. godine, a od 1997. godine radi kao edukovani specijalista radiotalasne hirurgije koju je PRVA počela da radi u našoj zemlji i regionu.

NJihov pristup, koji spaja najnoviju tehnologiju i stručnost, čini da borba protiv malignog melanoma i drugih kožnih promena bude efikasnija i sigurnija.

Foto: Andreja Damnjanović

U poliklinici Diva, u svakom trenutku možete zakazati i uraditi dermatološki pregled kože ili dermoskopski pregled mladeža, a preporuka njihovog stručnog tima je da proverite i preventivno otklonite rizične mladeže, kako bi se izbegle komplikacije i zdravstveni problemi.

Posetite Polikliniku Diva i zakažite pregled, besplatne konsultacije ili proceduru 
na telefone   +381 63 338 334 i   011   32 42 841.
Poliklinika Diva na 3 adrese:
Kosovska 34,
NJegoševa 19a, Vračar - Slavija i
Bulevar Zorana Đinđića 125d, Novi Beograd.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas