Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Зашто је важно пратити младеже? Превенција меланома и колики значај има редован преглед младежа?

Младежи, или медицински меланоцитни невуси, су чести на људској кожи.

1700815749_Foto-Shutterstock-mladezi.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Одрасла особа их у просеку има на лицу и телу између 10 и 40. Са некима се родимо, а део њих стичемо временом. Иако већина младежа не представља здравствени ризик, неки могу еволуирати у меланоме, један од најопаснијих типова малигних тумора коже. Стога је редовно праћење младежа кључно за рано откривање и превенцију меланома.

Растући ризик - повећан број случајева малигног меланома

У последњим деценијама, расте број случајева меланома због прекомерног излагања сунцу и коришћења соларијума, нарочито у развијеним земљама. И зато су рани прегледи и правовремена дијагностика кључни за успешно лечење овог малигног обољења.

Како препознати сумњиве младеже?

Већина младежа је безопасна, али постоје одређени знаци који би требало да нас наведу на додатну опрезност. То укључује промене у боји, величини, облику, текстури, симетричности или ако младеж почне без разлога да крвари или сврби. Лекари препоручују да свако ко примети ове промене посети стручњака.

Фактори ризика

    • прекомерно излагање сунцу и УВ зрацима у соларијуму
    • више од 50 младежа на кожи
    • светао тен и присуство пегица
    • светлоплава или црвеносмеђа коса
    • породична предиспозиција

Препоручене методе за уклањање младежа

Када се неко одлучи за уклањање младежа, било да је реч о практичним (јер се младеж налази на месту сталног трења и повређивања), естетским или здравственим разлозима, постоје 2 методе које препоручују лекари специјалисти поликлинике Дива јер омогућавају слање младежа на патохистолошку анализу која је у овој медицинској установи

ОБАВЕЗНА:

    • радиоталасна дерматохируршка техника и
    • класична хируршка ексцизија.

Радиоталасна хирургија, односно радиоталасни нож, је прецизна дерматохируршка техника, док класична хируршка интервенција подразумева ексцизију младежа скалпелом. Обе методе имају своје предности, које треба размотрити у консултацији са лекаром специјалистом.

Уклањање младежа радио-таласима

Радиоталасно уклањање младежа је револуционарна савремена дерматохируршка техника. Ова метода је:
    • брза,
    • ефикасна,
    • безболна,
    • са минималним раницама на кожи које брзо зарастају након интервенције и
    • изузетно софистицираним, скоро неприметним ожиљцима.

Радиоталасна хирургија се користи за уклањање младежа, као и других кожних промена попут брадавица, фиброма, лојних циста. Процедура траје око 30 секунди, а о томе, колико је ова метода прецизна и софистицирана, сведочи и чињеница да је радио-таласима могуће уклањати израштаје на кожи чак и у пределу око очију. И то је једина метода која се безбедно примењује и код трудница.

Класично хируршко уклањање младежа

Диспластични невуси већи од 7 мм, конгенитални невуси и све суспектне промене у поликлиници Diva др Богдановић се раде искључиво класичном хируршком методом, док се здрави младежи и остале промене на кожи могу уклањати радио-таласима.

Фото: Андреја Дамњановић

Превенција кроз едукацију и редовне прегледе младежа

Превентива малигног меланома значи бити информисан и проактиван у праћењу коже. Редовни дерматолошки прегледи, пажљива самопроцена младежа и разумевање када је потребно тражити стручну помоћ, кључни су за рано откривање и ефикасно лечење меланома. Едукација и свест о значају ових пракси су први кораци ка здравијој и безбеднијој кожи.

Фото: Андреја Дамњановић

Савет лекара специјалиста поликлинике Diva

Из ове медицинске установе наводе да су у 30 година праксе често чули погрешно мишљење да младеже не треба скидати. То није тачно. Медицински став је сасвим супротан. Сви здрави младежи се могу одстрањивати без ризика по здравље из естетских, медицинских или практичних разлога.

У поликлиници Diva др Богдановић, БЕСПЛАТНИ клинички прегледи су ту да вас заштите од тога да до промене младежа дође непримећено. Зато су редовне контроле на сваких 6 до 12 месеци препорука стручног тима ове медицинске установе!

Поред тога, на њиховом сајту и друштвеним мрежама редовно деле корисне савете и препоруке о томе како се правилно бринути о кожи.

Бесплатни клинички прегледи младежа и консултације у поликлиници Diva др Богдановић

Бесплатне консултације и клинички прегледи младежа су нешто што се у раду поликлинике Diva подразумева и по чему су препознатљиви. Сматрају да су превентива, редовни прегледи младежа и правовремена дијагностика од непроцењиве важности јер је малигне туморе коже могуће излечити у почетној фази једноставном хируршком ексцизијом.

Поликлиника Diva, са више од 30 година рада и искуства, на челу са др Светланом Богдановић, специјалистом естетске хирургије, и њен тим од 9 лекара специјалиста, пионири су у увођењу радиоталасне технике за уклањање промена на кожи на нашим просторима.

Фото: Андреја Дамњановић

Докторка Светлана Богдановић, основала је поликлинику Diva1993. године, а од 1997. године ради као едуковани специјалиста радиоталасне хирургије коју је ПРВА почела да ради у нашој земљи и региону.

Њихов приступ, који спаја најновију технологију и стручност, чини да борба против малигног меланома и других кожних промена буде ефикаснија и сигурнија.

Фото: Андреја Дамњановић

У поликлиници Diva, у сваком тренутку можете заказати и урадити дерматолошки преглед коже или дермоскопски преглед младежа, а препорука њиховог стручног тима је да проверите и превентивно отклоните ризичне младеже, како би се избегле компликације и здравствени проблеми.

Посетите Поликлинику Diva и закажите преглед, бесплатне консултације или процедуру 
на телефоне   +381 63 338 334 и   011   32 42 841.
Поликлиника Diva на 3 адресе:
Косовска 34,
Његошева 19а, Врачар - Славија и
Булевар Зорана Ђинђића 125д, Нови Београд.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas