Oglas
· · Komentari: 0

Kada je pravo vreme za lasersko skidanje dioptrije?

Postoji li starosna granica?

1639652573_woman-g09dd648f1_1280.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

Lasersko skidanje dioptrije predstavlja intervenciju kod koje se UV zrakom menja debljina i oblik rožnjače pa se i dioptrija koriguje. Dovodi do toga da se potpuno izbacuju naočari ili kontaktna sočiva iz upotrebe. Već 30 godina predstavlja najbolje rešenje za poboljšanje vida i izuzetno je popularna intervencija.

Lasersko skidanje dioptrije – kada je pravo vreme za zahvat?

Sva lica od 20 do 50 godina i osobe kod kojih je dioptrija u rasponu -10.0 do +5.0 i astigmatizam do -/+ 5.0 su dobri kandidati za lasersko skidanje dioptrije. Izvodi se samo kod onih koji imaju dobro opšte zdravstveno stanje i ne sme se izvoditi u trudnoći niti neposredno nakon porođaja.

Lasersko skidanje dioptrije i trudnoća

Lasersko skidanje dioptrije i trudnoća predstavljaju kontraindikacije pa se ova procedura ne izvodi u trudnoći niti 6 meseci nakon porođaja ili po prestanku dojenja.

Razlog za to je što tokom trudnoće dolazi do promena na rožnjači i u dioptriji koja nije stabilna pa treba sačekati minimalno vreme za oporavak organizma. Tek kada se ispune ovi uslovi moguće je planirati intervenciju.

Ako ste prešli na dohranu za bebe možete zakazati pregled kod oftalmologa!

Samo u slučaju ako ste prešli na dohranu za bebe treba zakazati pregled kod oftalmologa i planirati lasersko skidanje dioptrije.

I trudnoća, ali i dojenje izazivaju hormonalne promene u organizmu zbog čega dolazi do prolaznih promena dioptrije. Zato je važno da se prestane sa laktacijom i sačeka da se formira jedinstvena dioptrija.

Planiranje je ključno, pa je dohrana za bebe idealan način da se ne ugrozi zdravlje deteta, a da se pravilno, laserski skine dioptrija.

Pripreme za lasersko skidanje dioptrije

Da bi tretman bio bezbedan i sa odličnim rezultatom lekar će izvesti nekoliko pripremnih pregleda:

- Kompjutersko određivanje dioptrije

- Kompjutersko skeniranje debljine, zakrivljenosti i abnormalnosti rožnjače (kornealna topografija)

- Optička biometrija

- Ispitivanje suznog filma

- Snimak zadnjeg segmenta oka

- Merenje očnog pritiska

- Bris oka na bakterije (ako se pokaže prisustvo bakterija ili infekcije bakterijskog keratitisa intervencija se odlaže do izlečenja)

Sve pretrage su bezbolne i izvode se brzo, a lekaru će pokazati da li je pacijent dobar kandidat za intervenciju, ali i kojom je laserskom metodom najbolje trajno skinuti dioptriju.

Šta je bakterijski keratitis?

Bakterijski keratitis je bakterijska infekcija rožnjače koja se mora lečiti urgentno inače dovodi do potpunog gubitka vida.

Ako se javi bol u oku, gubitak i slabljenje vida, crvenilo i skerecija iz oka, odmah je potrebno uraditi bris rožnjače i propisati odgovarajuće antibiotike. Pošto se najčešće javlja kod osoba koje neadekvatno održavaju kontaktna sočiva, lasersko skidanje dioptrije se odlaže sve dok se bakterijski keratitis ne izleči i vid sačuva.

Obavezno korišćenje probiotika kao prevencija pojave kandide

Antibiotici su nužni u lečenju bakteriskog keratitisa, ali njihova upotreba može da izazove pojavu kandide i poremećaj dobre crevne flore.

Ako su se pili antibiotici nikako se ne sme zaboraviti probiotik kao jedini način da se zaštiti organizam od negativnih posledica uzimanja terapije. Telo će se brže oporaviti, a samim tim i ranije stvoriti šansa za pristupanje laserskom skidanju dioptrije.

Postupak laserskog skidanja dioptrije je odlična odluka koja vraća jasan vid i trajno menja života na bolje! Treba posetiti oftalmologa i jednostavnim putem trajno rešiti veliki problem.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas