Oglas
· · Komentari: 0

Mišljenje stomatologa: Koliko dugo bismo smeli da ŽVAĆEMO ŽVAKU? Skoro niko ne vodi računa

Predugo žvakanje može povećati rizik od nastanka karijera

1688647636_shutterstock_1696369138.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Žvake se žvaću hiljadama godinama, mada su ranije bile daleko drugačije od današnjih. Žvake bez šećera mogu da smanje rizik od pojave karijesa i pomažu nam u jačanju mišića lica, ali predugo žvakanje može da bude štetno. Ipak, mnogi ne bi ni slutili da se "predugo" odnosi na vreme koje prelazi 15 minuta.

Prema rečima stomatologa dr Kaleda Kasema, jednu žvaku možete maksimalno 15 minuta da žvaćete.

vakanjem se proizvodi čišćenje zaostalih komadića hrane i eliminisanje kiselosti. Time smanjujemo mogućnost nastanka karijesa. Ipak, ako žvaku žvaćemo duže vreme, počinju da se troše minerali. To se zove demineralizacija. Zubi su podložni karijesu", pojasnio je dr Kasem.

Prema stomatolozima, žvaka može da pogorša stanje koje utiče na temporomandibularne, odnosno vilične zglobove, koji povezuju donju vilicu sa lobanjom. Oni kontrolišu žvakanje, govor, zevanje i gutanje. "Žvaka ne može da uzrokuje problem sa temporomandibularnim zglobovima, ali može da pogorša postojeće probleme sa njima. Zato se ne preporučuje osobama koje imaju takve probleme", upozorio je stomatolog.

Simptomi poremećaja temporomandibularnih zglobova uključuju bol u predelu lica, bol vilice ili ušiju, glavobolje, bol i pritisak iza očiju, pucketanje prilikom otvaranja ili zatvaranja usta, povremeno ispadanje donje vilice iz ležišta, bolnu osetljivost mišića vilice, probleme sa žvakanjem ili odgrizanjem, oticanje lica, iznenadnu promenu zagrižaja. Stomatolog savetuje ljudima da biraju žvake bez šećera.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas