· · Komentari: 0

Spava vam se na poslu? Devet NAJEFIKASNIJIH načina kako da se ODMAH razbudite

Ako možete da ostanete kod kuće i opustite se, biti malo pospan nije velika stvar. Ali umor na poslu može imati značajne posledice.

1632141138_Depositphotos_194562514_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

Možda ćete propustiti rokove ili zaostati u obimu posla. Ako ovo postane obrazac, vaš posao bi mogao biti ugrožen. Lečenje osnovnog uzroka dnevne pospanosti - poput apneje u snu - može vam pomoći da poboljšate nivo energije i poboljšate kognitivne funkcije. Ali čak i ako preduzmete korake da se osećate bolje, dnevna pospanost se možda neće poboljšati preko noći.

Pročitajte još: Treba li izbegavati da jedete OVO voće sa visokim sadržajem ŠEĆERA?

Evo kako da upravljate dnevnom pospanošću na poslu.

1. Šolja kofeina

Ako se na poslu osećate tromo, šolja kofeina mogla bi vam povećati energiju koja vam je potrebna da obavite posao. Kofein je stimulans, što znači da povećava aktivnost u mozgu i nervnom sistemu. Može poboljšati vaše sposobnosti razmišljanja i mentalne performanse i pomoći vam u borbi protiv pospanosti. Idite u sobu za odmor na kafu ili prošetajte do lokalnog kafića.

Pazite da ne preterate. Prekomerno konzumiranje kofeina može da vas stimuliše i učini nervoznim, što može uticati na nivo produktivnosti.

Bidite okupirani poslom, ali ne previše, jer vas to može dodatno umoriti

2. Dremnite nakratko

Ponekad je zatvaranje očiju jedini način da prebolite dnevnu pospanost. Ako morate da zatvorite oči, pokušajte da dremnete tokom pauze za ručak.

3. Ustanite od svog stola

Predugo sedenje na jednom mestu može pogoršati dnevnu pospanost. Periodično ustajanje sa radne stanice i hodanje unaokolo pokreće krv. Takođe vam može pomoći da ostanete budni i koncentrišete se na svoj posao.

Foto: Piksabej

4. Slušajte optimističnu muziku

Ako ste pospani na poslu, obavljanje posla u tišini može biti poteškoća. U svakom trenutku možete se osećati kao da ćete zaspati. Da biste probudili mozak, slušajte optimističnu muziku.

5. Jedite lagani ručak

Ako se nosite sa čestom dnevnom pospanošću, obilan ručak mogao bi da pogorša stanje. Dajte sve od sebe da se klonite zalogaja, gaziranih pića ili ugljenih hidrata poput belog hleba i bele testenine.

6. Neka vaš radni prostor bude svetao

Ako imate sreće da radite u prostoru sa prozorima, otvorite zavese i pustite malo prirodnog svetla. Sunčeva svetlost u vašoj kancelariji može povećati budnost i energiju.

Pročitajte još: Šest simptoma da vam je JETRA puna OTROVA!

7. Poprskajte lice hladnom vodom

Ako se mučite da ostanete budni na poslu, idite u kupatilo i poprskajte lice hladnom vodom. Ovaj brzi i jednostavan trik može vas ponovo aktivirati i pružiti preko potrebno razbuđivanje.

Foto: Piksabej

8. Uključite ventilator

Možda ćete želeti da uložite u ventilator za vaš poslovni prostor ili radnu površinu ako se nosite sa dnevnom pospanošću. Kad vam se spava, usmerite ventilator u svom pravcu i uključite ga. Baš kao i prirodni povetarac napolju, hladan vazduh iz ventilatora može povećati vašu budnost.

9. Ostanite zauzeti

Dnevna pospanost se može pojačati zbog previše zastoja. U zavisnosti od prirode vašeg posla, možda ćete imati periode kada imate manje obaveza. Pokušajte da sve vreme budete okupirani poslom.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.