Oglas
· · Komentari: 1
MUŠKI KLIMAKS

Odgovor na pitanje koje MUČI ŽENE: Kada MUŠKARCI izlaze iz KRIZE SREDNJIH GODINA?

Naprasno polnu da se doteruju, vežbaju, izlaze...

1602948178_Depositphotos_128863448_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto
Oglas

Kada muškarci "prevale" polovinu života, pomisle da još nije kasno da udahnu život punim plućima i nadoknade sve što su propustili. Oni u zrelom životnom dobu, kada su se već profesionalno i privatno ostvarili, reše da prožive drugu mladost.

- Pod pojmom "druga mladost" muškaraca podrazumevaju se različiti oblici ponašanja koji se javljaju kod pripadnika jačeg pola oko pedesete godine - kaže klinički psiholog LJiljana Jagodić. - U našoj kulturi, taj termin često ima podsmešljiv ton. U stvari, ukazuje na to da se odrastao, zreo muškarac ponaša kao tinejdžer.

Pročitajte još: Istraživanje pokazalo: Muškarci sa DUBLJIM GLASOM pre će varati u vezi, evo i zašto

U zrelom životnom periodu kod muškaraca dolazi do hormonskih promena, sa starenjem nivo testosterona opada, pa objašnjenje i opravdanje za ponašanja koje nije primereno njihovim godinama treba tražiti i u tome. Kod nekih muškaraca to je vrlo izraženo, gotovo isto kao kad su bili adolescenti, dok drugi kroz to prolaze neprimetno.

Zašto se bave ekstremnim sportovima?
Najpouzdaniji znaci:
Počinju da posvećuju veću pažnju izgledu i zdravlju, idu u teretanu, menjaju način ishrane, izlaze i druže se više nego ranije. Nestrpljivi su, kao da nemaju više vremena za gubljenje.

Muškarci koji proživljavaju drugu mladost neretko počinju da se bave i ekstremnim sportovima kojima na neki način ugrožavaju sopstveni život. Zašto?

- Osim hormonske promene, objašnjenje za takvo ponašanje možemo pronaći i na psihološkom nivou - naglašava LJiljana Jagodić.

Plaše se smrti!

Kao da su do tada živeli i radili ono što su drugi od njih očekivali, a sad sebi daju za pravo da se bave onim što njima odgovara. Na podsvesnom nivou uvek je prisutan i strah od smrti i suprotstavljaju joj se dokazivanjem da su još mladi.

U novoj, mlađoj ženi traže energiju koja im nedostaje Foto: Depozit

Često naruše i porodične odnose, jer se upuštaju u emotivne odnosa sa mlađim ženama, kao da im one više odgovaraju jer su se "podmladili". U takvim brakovima često dolazi do razvoda, jer žena ne želi da toleriše promene ponašanja partnera. Ali se ni deca ne mire sa takvom situacijom.
- Bračni odnos takvim muškarcima pada po važnosti na drugo ili treće mesto - naglašava psiholog.

Kada se sredovečan muškarac osvesti?

Koliko traje period druge mladosti kod mušakraca i šta ih najčešće osvesti?

Pročitajte još: Da li TREBA ostaviti DETE SAMO U KUĆI? U ŠOKANTNIM slučajevima je to (NE) OPRAVDANO

- "Osvešćivanje" kod takvih muškaraca najčešće dolazi kad se razbole. A u tim godinama obično se radi o hroničnim, degenerativnim oboljenjima koja idu sa starošću. Mlade žene i novi prijatelji ih tada često napuštaju, pa ostaju sami i usamljeni. Baš tada kad im najviše treba podrška - zaključuje psiholog.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas