· · Komentari: 0
SAFE SEX

ZELENO SVETLO: Prvo kontraceptivno sredstvo ZA MUŠKARCE dobilo odobrenje

Naučnici koji pokušavaju da kreiraju pilule za kontracepciju namenjene muškoj populaciji konačno su u tome i uspeli...

1648726700_pill-g2f29c4b1c_1280.jpg
Photo: Pixabay

U novim preliminarnim istraživanjima, razvojni tim tvrdi da je razvio nehormonalnu formu muške kontracepcije, koja je učinila laboratorijske miševe sterilnim tokom šest nedelja bez ikakvih nuspojava. Rana ispitivanja na ljudima startovaće do kraja ove godine, dok istraživači sa Univerziteta u Minesoti tvrde da novo sredstvo radi tako što targetira interakciju naših tela sa vitaminom A, poznatim kao esencijalnim za plodnost kod sisara. Dodatno, dijete sa deficitom u vitaminu A povezani su sa sterilnošću.

PROČITAJTE JOŠ: OJAČAJTE BRAK I BLISKOST: Četiri pitanja koja treba da postavite svom supružniku za bolji odnos

Nakon dugog i iscrpnog istraživanja, naučnici su uspeli da pronađu eksperimentalno jedinjenje koje blokira protein (retinoičku kiselinu) zaduženo za vezivanje i formiranje vitamina A u našim ćelijama, poznatije kao receptor retinoinske kiseline alfa. Ovo je jedan od tri proteina sličnih funkcija i lekari se nadaju da će njegovo selektivno blokiranje biti dovoljno kako bi izazvalo dugotrajnu, ali ne i permanentnu sterilnost, dok će na drugim mestima izvan svoje mete izazivati minimalne ili nikakve efekte.

Photo: Pixabay

- Pošto muškarci ne moraju da pate od posledica trudnoće, mogućnosti stvaranja sporednih efekata od konzumacije leka za kontracepciju su veoma niski- izjavio je vodeći istraživač Abdulah Al Noman.

-Upravo zbog toga pokušavamo da razvijemo nehormonske pilule za kontrolu trudnoće namenjenu muškarcima i izbegnemo hormonske efekte koje one ostavljaju na ženama-

PROČITAJTE JOŠ: Pet poza koje će odati svakog MUŠKARCA da mu se baš vi dopadate

Jedinjenje je nazvano GPHR-529 i radi kako je i nameravano. U novim podacima predstavljenim prošle nedelje na skupu American Chemical Society organizacije, tim je izneo da su mužjaci miševa dozirani sa ovim preparatom tokom četiri nedelje u kontinuitetu imali zapažen pad u broju spermatozoida i postali sterilni.

-Ovo sve izgleda veoma obećavajuće za sada, ali klinička ispitivanja i definitivni testovi bezbednosti moraju biti izvršeni baš kao i kod svakog drugog leka- zaključio je Noman.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUK

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.