Oglas
· · Komentari: 0
SAVETI

Dresura ljubimaca: 4 lak TRIKA kojima možete naučiti svog PSA

Kada se u kući pojavi četvoronožni ljubimac, kompetentan vlasnik je jednostavno dužan da se bavi njegovim vaspitanjem i socijalizacijom. Međutim, obuka uopšte ne mora da bude monotona, dosadna i teška...

1679004933_1675088236_shutterstock_1471704221.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Nove veštine životinja mnogo bolje percipira u režimu igre - već u dobi od oko četiri meseca, štene je u stanju da se koncentriše potrebno vreme da nauči nešto novo.

Pročitajte još: DA LI SE PAS MOŽE PREHLADITI? Simptomi su gotovo isti kao i kod ljudi, a zima nije jedini period kada se mogu razboleti

Mali savet - pre nego što naučite svog psa "trikovima", posmatrajte ga. Kakve su joj navike ponašanja karakteristične – možda zaista voli da „priča” sa vama, veoma je skakutava, voli da nosi predmete u zubima ili, na primer, ima živahan izraz lica i voli da „pravi grimase”. Mnogo je bolje izabrati nove trikove na osnovu postojećih veština.

"Daj šapu"

Pas koji pozdravlja prijatelje kod kuće sa šapom uvek je zvezda zabave.

U međuvremenu, naučiti ovaj trik je lako. Obično se psu pokaže poslastica na dlanu i pusti da je pomiriše. Kada se pas uveri da je "ukus" u vašoj ruci, dlan se stisne u pesnicu (ili se komad hrane stegne između prstiju otvorenog dlana) i podiže do nivoa grudi psa. Kućni ljubimac će obično pokušati da otvori vašu pesnicu šapom tako što će je grebati - ovo je trenutak da psu date pozitivno pojačanje komandom „daj šapu“, odmah dajući poslasticu. Za konsolidaciju vežba se ponavlja nekoliko puta.

Pročitajte još: Ovu macu nazivaju T-REKS, prati je pola MILIONA ljudi, a njen život će vas RASPLAKATI (VIDEO)

Komplikacije komande su varijacije: „Daj ovu šapu“, „Daj drugu šapu“, „Daj deset / obe šape“. Takođe je moguće naučiti svog psa ovoj komandi iz sedećeg, stojećeg i ležećeg položaja, pa čak i kada ste daleko od njega. Poslednja opcija može biti odlična osnova za trik (gde možete pitati sve oko sebe, "ko zna ovo ili ono?") kada pas podiže šapu kao odgovor.

"Glas!"

Postoji nekoliko načina da naučite ovu komandu. Najlakši način je da psu pokažete svoju omiljenu igračku ili poslasticu, a zatim je sakrijete iza leđa. Obično aktivni ljubimac odmah počne da ih zahteva nazad, glasno lajući. U ovom trenutku, potrebnu stvar treba odmah dati psu, istovremeno prateći njegovu akciju komandom "Glas!". Nakon nekoliko ponavljanja, ljubimac će naučiti da laje samo čuvši komandu.

„Naprednija“ varijacija komande „glas“ su njene varijacije jačine zvuka – kada vaš pas može da odgovori na komande „glasnije“ i „tiše“.

Pročitajte još: Pet stvari koje mačke najviše vole: Dremka na prvom mestu

"Pitati"

Neki vlasnici pasa ovu komandu zovu "zeko" ili "služi" - suština ovoga se ne menja, pas mora, sedeći na zadnjim nogama, istovremeno mahati prednjim nogama, kao da moli nešto od vlasnik.

Tehnologija treninga je takođe jednostavna - sedite psa, uzmite poslasticu i, držeći ljubimca za povodac, prinesite psu ukusan komad na nos, a zatim ga nežno podignite više. Prva reakcija će obično biti podizanje prednjih šapa sa zemlje u pokušaju da dobijete poslasticu. Podstaknite ovaj pokret istovremenom komandom "pitaj" i odmah dajte poslasticu. I tako nekoliko puta.

Komplikacija ovog trika je izvršenje komande, stajanje na zadnje noge, au budućnosti čak i hodanje i skakanje na dve noge.

"Poljubac"

Mnogi kućni ljubimci, pokazujući naklonost prema vlasniku, imaju tendenciju da ga ližu po nosu ili obrazu. Ovaj impuls se može koristiti za podučavanje komande "poljubac".

Izgovorite komandu svaki put kada će vas pas liznuti. Pohvalite i/ili tretirajte svog ljubimca svaki put nakon toga i ni na koji način ne podstičite lizanje bez komande. Nakon nekoliko ponavljanja, pas treba da nauči komandu.

Druga opcija je pogodna za pse koji su mirni, nisu skloni naglim neurednim pokretima. Istovremeno sa komandom, približavajući svoje lice ljubimcu, držite komad poslastice uz obraz kako bi ga pas mogao zgrabiti ili polizati. Sa svakim ponavljanjem smanjite komad delicije, a zatim potpuno uklonite ruku sa obraza.

Bonus video:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas