· · Komentari: 0
OPREZ

Igra je važna za MAČKE, ali IGRAČKE mogu biti OPASNE

Saveti za vlasnike

1606136751_Depositphotos_25148569_s-2019.jpg
Foto: Depozit

Mačke imaju prirodnu razigranost koja je prosto neodoljiva. Ako im ne date igračke da se igraju, biće im dosadno i biće nervozne. Ili će one same pronaći način da se zabave, a tada vam mogu napraviti prilično veliki nered.

Međutim, kada dajemo macama igračke moramo biti svesni opasnosti koje one mogu da izazovu.

Opasnost od gušenja

Neke igračke koje su macama privlačne, znaju da budu jako štetne po njihovo zdravlje. Na primer, konci, klupka i trake. Iako su to klasične igačke za macu i predstavljaju pravo uživanje za gledanje, one mogu da izazovu određene probleme. Maca može da se zapetlja u pletivo i tako uguši.

Pročitajte još: POGREŠNO VEROVANJE: Kome i kako crne mačke donose sreću?

Takođe, plastične kese isto mogu da izazovu gušenje. Kada se radi o predivu, najveći problem predstavljaće ukoliko ga mačka proguta. Ako vidite da je maca progutala i ako primetite da pokušava da izbaci pletivo kroz rektum, ne pokušavajte da ga izvučete vani, jer bi to moglo da izazove fatalnu štetu u crevima.

U ovakvim situacijama mačku odmah odvedite veterinaru. Opasnost od gušenja može da izazove i gutanje perja, malih loptica, gumica i sl.

Pročitajte još: Mislili su da je Oskar običan mačak, ali on je PROROK

Činjenica da ste igračku za macu kupili u pet šopu ne znači da je ona sigurna. Te iste igračke mogu da predstavljaju opasnost za mačku ukoliko se slome. Najbolje je da, pre nego što maci date da se igra igračkama, uklonite plastične delove, perje i druge stvari koje mačka može da proguta.

Foto: Depozit

Energetski izlaz

Iako igračke mogu da budu opasne, za macu je igranje važan faktor u životu. Mačke su mesožderi i kada žive u divljini one moraju da budu predatori. Tako im je jednostavno zapisano u genetkom kodu.

Pročitajte još: Kada RAZMAZITE ljubimca činite mu više ŠTETE nego koristi: Evo i kako!

Svi vi koji ste od mace ponekad dobili na poklon miša to već dobro znate. Za mačku sa viškom predatorkog instikta igranje može da bude energetski izlaz. A osim toga ono podstiče na vežbu, što je jako važno za gojazne mace.

Potrudite se da vašoj maci uvek obezbedite dovoljno prostora i sigurnih igračaka za zabavu. Svakako jedna od idealnih igračaka jeste papirna kesa, kojoj ste najpre otklonili ručke, jer mace ponekada znaju da se zaglave u ručke i eto panike.

Pročitajte još: Upoznajte najtužniju mačku na svetu (VIDEO)

Naravno, ne treba da budete paranoični zbog ovih upozorenja. Većina mačaka se igra sa raznim igračkama i nikada se ne povredi. Ono što je najvažnije jeste da pažljivo proverite igračke i nadgledate vašu mačku kada se igra.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.