Oglas
· · Komentari: 0
LJUBIMCI

Omiljeni pas kralja Petra: Ova kuca je najsrećnija kada joj date zadatak!

Erdel, najveći od svih terijera je pravi ljubimac za ljude pune energije.

1615212024_Depositphotos_10208941_s-2019.jpg
Foto: Depozitfoto
Oglas

Erdel je poreklom iz Velike Britanije i poznat je kao "kralj među terijerima". NJegov karakter i sposobnosti svi hvale, a priča se da je to bila omiljena pasmina kralja Petra.

Pročitajte još: Bili Ajliš proslavila udomljenom psu prvi rođendan (VIDEO)

Mudrica Foto: Piksabej

Erdel terijeri su i sportski i radni psi, pa mogu da se takmiče u agilnosti, poslušnosti i testovima lova. Imaju izuzetnu moć praćenja traga, pa je korišćen kao pomoć Crvenom krstu za vreme Prvog svetskog rata, velikih nesreća, a služio je policiji i oružanim snagama Britanije i Rusije.

Bili su ratni junaci

Tokom rada su bili i glasnici, stražari, nosioci hrane i municije, izviđači, psi za hitne slučajeve, lovci na pacove, psi čuvari i psi zaduženi za vuču sanki. Imali su ih mnogi kraljevi i predsednici poput Teodora Ruzvelta.

Erdeli su za aktivne vlasnike, sa decom!

Erdeli su za aktivne vlasnike, jer su najzadovoljniji kada im zadate zadatak koji mora da obavi. Zovu ih i nežni bebisiteri, jer savršeno čuvaju i zabavljaju decu. 

Kao i svi terijeri, voli da kopa, jurca i laje. Pun je energije i odličan je pratilac u džogingu. Neophodne su mu njamnje dve šetnje dnevno.

Pročitajte još: Pre nego što izađete iz kuće pomazite psa, a postoji dobar razlog

Pametan i neustrašiv
Erdel je najveći terijer, mišićav je, aktivan. Nema krakate noge niti previše dugačko telo. Živahan je, brz, veome pažljiv pri svakom pokretu. U svakom trenutku je na oprezu. Izraz u njegovim očima, način na koji nosi uši i rep odražavaju njegov karakter. Druželjubivje, samouveren, prijateljski nastrojen, hrabar i inteligentan. Neustrašiv je, ali nije agresivan.

Poreklom je iz pokrajne Jorkšir, a dobio je ime po izložbi pasa u Erdelu, a napravljen je da hvata vidre i pasove. NJegov karakter je zadivio vlasnike. Od 1886.  godine je Kinološki klub u Engleskoj prihvatio ime "Erdel terijer" kao zvanično ime rase.

Džek je odlikovan Viktorijanskim krstom!

Najpoznatiji je Džek, snažni erdel terijer, koji je hrabro prelazio bojna polja kako bi dostavio poruke britanskom štabu.

Trčeći kroz močvare, dok su se na njega obrušavali meci od strane artiljeraca, Džeku je stradao, a poruka koju je preneo spasila živote i Džek je posthumno dobio Viktorijanski krst za junaštvo i hrabrost na ratnom polju.

Pročitajte još: Krava dobila ime po Viktoriji Bekam! Prodata je za 300 hiljada evra, a ovo je njen IKS FAKTOR! (FOTO)

Erdela krasi neobičan, nesvakidašnji i poseban izgled. Ima snažnu vilicu, male, crne oči i dugačku lobanju. Dlaka mu je oštra i gusta poput vune, uši su male i preklopljene, a leđa prava i izuzetno čvrsta. Visok je oko 60 cm, a težina mužjaka se kreće do 29 kg, a ženke do 20 kg.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUK

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas