Oglas
· · Komentari: 0

Pas Zen uginuo tokom novogodišnje noći zbog PETARDI: Pokušali da mu pomognu, ali nije bilo spasa (FOTO)

Svake godine uoči novogodišnje noći društvenim mrežama se šire apeli o opasnosti upotrebe pirotehničkih sredstava po dobrobit kućnih ljubimaca i gotovo svake godine odmah za njima stigne i poruka jednog od neutešnih vlasnika koji je svog ljubimca izgubio zbog ovog vida "zabave"

1672652073_shutterstock_729435232.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Pas Zen, uginuo je tokom novogodišnje noći u Osijeku, najverovatnije od zastoja srca iz straha od petardi. Udruženje S-PAS, koji se brinuo o nesrećnom psu, na svojoj Fejsbuk stranici izvestilo je da je Zen pretrpeo zastoj srca zbog petardi tokom slavlja Nove godine.

Pokušao je da mu pomogne čovek kod kojeg je pas bio na čuvanju, kao i veterinar kad su stigli u ambulantu, ali nije mu bilo spasa.

Pročitajte još:  Zaštite svoje LJUBIMCE od petardi i vatrometa: Pomozite im da budu BEZBEDNI

Ovu tužnu situaciju potvrdila je Gloria Malin, osnivač udruženja, koju je čovek koji je čuvao Zena zvao jer nije znao kako više da mu pomogne. Kada je počela pucnjava, pas nije hteo da ide napolje da obavi nuždu, niti da jede, samo se sakrio u kutiju i tresao se.

- Vremenom je odlučio da neće ni da pokuša da ga vodi napolje, već da će ga pustiti da nuždu obavi unutra, samo da preživi veče - rekla je Gloria.

Čovek je koristio svakakve trikove - pojačao je muziku kako bi se manje čula buka spolja i dao mu pola Normabela od 5 mg, jer im upravo to i veterinar najčešće savetuje u takvim situacijama.

Zenovo stanje se vremenom samo pogoršavalo, a kad mu je jezik poplaveo i zenice raširile, odmah ga je odveo kod veterinara. Nadali su se da mu mogu venski dati sedative ili anesteziju kako bi se umirio.

- Čim su došli na parking veterinarske ambulante srce mu je jednostavno stalo. Pokušali su da mu pomognu, ali u roku od 3 minuta nakon što je stigao veterinaru konstatovana mu je klinička smrt - nastavila je Gloria.

Kaže kako je Zen bio zaigran, veseo i zdrav pas, ali su to jednostavno situacije gde čak i veterinari ne mogu ništa da urade. U Udruženju je inače bio oko mesec dana, a ni prethodno nije imao srećan život, jer ga je vlasnik doveo na čuvanje i nije ga više nikad preuzeo nazad.

- Sve je išlo u smeru da je pas doveden s ciljem da ga ostavi, jer je znao da mu ja sigurno neću reći da dođe po psa jer ću ga inače izbaciti na put, ne bih to nikad rekla - objasnila je sagovornica "Jutarnjeg".

Nakon čuvanja direktno je prebačen u udruženje, a vlasnik nije došao ni da ga vidi. Pitao je par puta može li ga sa decom posetiti, ali sve je ostalo samo na tome, nikad se nije zapravo pojavio.

Pročitajte još: Rase pasa sa PLAVIM OČIMA: Nekada uzgajani za lov i čuvanje stada, danas mnogima omiljeni ljubimci

Ona navodi da su pre dve godine takođe imali situaciju gde je pas starosti od godinu dana uginuo iz istog razloga. Bio je bolestan i taman su počeli otkrivati šta mu je, ali nije preživeo stres petardi za Novu godinu. Gloria kaže kako je razgovarala s kolegom iz Đakova kojem se sada dogodila ista situacija s mladim psom, a i udomitelji udruženja su im javljali da su psi u kupatilima sa pojačanom muzikom.

- Činjenica da neko mora da umre zbog desetak minuta nečije zabave mi je strašna. Ne mogu naći dovoljno odvratnu reč da opišem koliko je to grozno, kad ti pas ode na takav način - rekla je Gloria.

Najteže joj je što gledaju pse i ne znaju kako im mogu pomoći, jer nikakvi trikovi ne funkcionišu pošto psi bolje čuju i osete vibracije od nas ljudi.

- Nadam se da će Zenov odlazak ili odlazak bilo kojeg drugog psa promeniti nešto za sledeću godinu, lakše ću prihvatiti da ga nema ako je otišao s nekom svrhom. Stvarno je nepravedno da na takav način odlaze - zaključila je Gloria.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas