Oglas
· · Komentari: 0
mace

Tri razloga zbog kojih mačke napadaju pse i kada nisu isprovocirane

Verovatno ste prisustvovali sceni kada maca prva krene u napad na psa

1647695761_cat-gb0f946086_1280.jpg
Foto: Pixabay
Oglas

Ako imate macu i kucu kao ljubimce, verovatno ste radili sve da bi se maksimalno sprijateljili. Iako znaju da se izuzetno lepo slažu, ponekad se dešava da maca iz čista mira napadne psa. Međutim, ovako ponašanje ima uglavnom tri uzroka.

1. Ugrožavanje statusa

Mace vole da se ponašaju kao gospodari i da imaju kontrolu u situaciji i prostoru u kojoj se nalaze. Stoga, ako procene da im je taj status ugrožen, mogu reagovati agresivnim ponašanjem. Ono što takođe može biti okidač, jeste i pažnja koju posvećujete psu. Ako mačka proceni da joj se ne poklanja jednako pažnje, može krenuti u napad, pa se trudite da odvojite pođednako vremena za oba kućna ljubimca.

2. Teritorija

Možda vam tako ne deluje, ali i mačke su teritorijalne životinje kao i psi. Zato, ukoliko borave u istoj prostoriji, maca može percipirati psa kao konkurenciju. Ovakvo ponašanje nije neuobičajeno; deo je nasleđenog instinkta za odbranu teritorije. Da bi ste smanjili na minimum šansu da dodđe do sukoba, pobrinite se da u kući napravite poseban prostor za svaku od životinja.

Pročitajte još: One su među NAJSKUPLJIM mačkama na svetu: Koštaju čitavo bogatstvo! (FOTO)

 

3. Strah

Mace su uglavnom manje od pasa, pa se dešava da se uplaše. One su po prirodi hrabra stvorenja, ali nekad mogu psa da percipiraju kao pretnju. Ako je vaš pas pokaže da želi da se igra sa macom, ona to može shvatiti kao znak za uzbunu - što rezultira grebanjem i siktanjem. Nekada se dešava da maca prosto nije raspoložena za igru i interakciju sa drugima, pa je nervozna.

Bonus video:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas