Oglas
· · Komentari: 0

Šest saveta kako da vam PREPLANULI TEN DUŽE TRAJE: Važna je i nega iznutra

Potamnela koža kreće brzo da bledi, ali to možete usporiti uz pomoć ovih šest koraka

1690712378_shutterstock_1348750160.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Mnoge dame više vole tamniji ten i nije tajna da pojedine tokom cele godine idu u solarijum kako bi im koža bila ujednačano preplanula. Takođe, najveći broj žena obožava prirodno preplanuli ten sa kojim dolaze sa godišnjih odmora. Međutim, tu sledi veliko razočarenje zato što neminovno već posle mesec dana sve nijanse bakarne boje tena će nestati. Zato je glavno pitanje tokom letnjih meseci, kao i onih koji ih slede upravo kako da se produži boja tena koja je nastala usled sunčanja.

Kada je koža izložena UV zracima, UVB zraci uzrokuju da ona proizvodi smeđi pigment koji se zove melanin i koji štiti kožu u određenoj meri od opekotina i oštećenja izazvanih UV zračenjem. Osobe tamnijeg tena imaju veći nivo proizvodnje melanina od osoba svetlije puti i zato je njihovo vreme samozaštite duže. To znači da oni mogu da provode više vremena na suncu bez rizika od opekotina od sunca, a njihova koža uz to brže tamni. 

Otkrivamo vam i načine uz koje možete to i da postignete.

Krema sa zaštitnim faktorom je obavezna 

Kako biste izbegli opekotine i ljuštenje kože, važno je da se pre svakog izaganja suncu dobro zaštitite. Mnogi se u želji da zadrže preplanuli ten što je duže moguće dodatno izlažu suncu, što može da rezultira opekotinima od sunca. Potom dolazi i proces ljuštenja kojim koža uklanja mrtve ćelije i zamenjuje ih novim. LJuštenjem kože nestaje i boja. Zato uvek sa sobom nosite kremu sa zaštitnim faktorom.

Hidrirajte kožu redovno i pijte mnogo vode

Kako biste sprečili dehidrataciju kože, koja loše utiče i na ten, važno je da je posle svakog tuširanja dobro hidrirate odgovarajućom kremom. Tako ćete sprečiti njeno isušivanje i perutanje. Koža se hidrira i iznutra, što znači da će se unos vode i te kako videti i na licu i na telu. Preporučuje se da svakoga dana popijemo najmanje 2 litra vode, posebno po velikim vrućinama kada stalno gubimo dosta tečnosti. Takođe da preplanuli ten potraje duže kožu održavajte hidriranom pre i posle svakog boravka na suncu. 

Izbegavajte  jaka sredstava za tuširanje

Izbegavajte sva sredstva za tuširanje i pranje kose koje sadrže jaka hemijska sredstva. Čitajte deklaracije i izaberite gel za tuširanje ili šampon koji je blaži, sadrži više prirodnih sastojaka i koji je nežniji prema koži. Pored toga, poželjno je da se kupate mlakom vodom, dok bi trebalo da izbegavate vruću.

Ne trljajte kožu peškirom i nanesite ulje

Agresivno trljanje kože peškirom nakon kupanja treba izbegavati. Natapkajte malo kožu frotirom ili mekim peškirom, a preporučljivo je da nakon toga nanesete ulje. Nakon toga, ostavite kožu da se potpuno osuši i upije ulje. Farmaceuti smatraju da bi mleka za telo trebalo u periodu posle letovanja zameniti uljem budući da ono daje veći efekat i duže će održati preplanulu boju. Možete izabrati bilo koje, čak i ono za bebe.

Depilaciju preskočite 

Dobro je poznato kako žene nisu ljubitelji žileta, jer samo kratkotrajno uklanja dlačice, ali leti je ipak on pametniji izbor. Naime, depilacijom uklanjate i odumrli površinski sloj kože koji je preplanuo, pa ako želite duže zadržati bakarnu boju, kratko pređite na žilete. Depilacija je mnogo bolje rešenje po pitanju dlačica na telu, ali ona radi i određenu vrstu pilinga svaki put, pa morate da birate između žileta i preplanulog tela.

Voće i povrće narandžaste i crvene boje

Šargarepa, crvene jabuke i bobičasto voće sadrže karotenoide, koji su uz pigment melanin zaslužni za to što koža tamni pod sunčevim zracima. Tako će šargarepa vašoj koži obezbediti kvalitetan ten, mekoću i svilenkasti osećaj. Najčešće je voće i povrće narandžaste ili crvene boje bogato vitaminom C ili beta-karotenom, bitnim za izgled kože. U njih se ubrajaju paprike (crvene, narandžaste, žute) koje su bogate i provitaminom A, paradajz, bogat likopenom - zaštitnikom od UV zraka, ali i breskve, kajsije i dinje.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas