· · Komentari: 0
ZAVISNOST

OPREZ! Nikada dete ne prekidajte NAGLO u toku igrice, može se negativno odraziti NA ZDRAVLJE

Ne smete dete da grubo otrgnete iz virtuelnog sveta. Ovo naročito važi za trenutak u kojem on igra video-igru i opasno se uživeo u svoju ulogu.

Depositphotos_351240526_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

Nauka je potvrdila da virtuelni svet deluje na ljudski mozak hipnotički, pa sve što se dogodi na ekranu ubaci čoveka u stanje mirovanja, u kojem se oseća dobro, kada mozak počinje da proizvodi dopamin.

Pročitajte još: Mama iz Srbije IZBAČENA IZ VIBER GRUPE nakon što je uputila PORUKU ostalima: Sada dobija PODRŠKU(FOTO)

Bol i stres tada nestaju. Ali ako se uređaj naglo isključi, nivo dopamina brzo pada, što negativno utiče na organizam, pa dete počne da oseća teskobu. Zato je potrebno biti mudar u tom procesu "prekidanja".

Izabel Filosa, francuski psiholog, osmislila je metod po kojem ćete "nežno" ublažiti detetovu zavisnost od spravica modernog doba. Ona savetuje da budete strpljivi i dosledni, kako pozitivni rezultati ne bi izostali.

Totalno isključenje je opasno za dete.

Za početak morate da uzmete u obzir činjenicu da je ovo doba dominacije virtuelnog i da pokušaj totalnog isključenja iz njega nije moguć niti preporučljiv.Onda se upustite u sledeći poduhvat u trenutku dok dete igra video-igru.

- Ukoliko želite da prebacite mališanovu pažnju sa telefona i izvedete ga iz virtuelnog sveta, sedite pored njega bar pola minuta i pitajte ga kako je - savetuje psiholog.

Pokažite mu da ste zainteresovani za igru koju igra i lik u koji se uneo. Čak i ako bude ignorisao sva vaša pitanja, nemojte da odustanete, nego provedite još malo vremena pored njega. I nastavite da ga zapitkujete o igri.

Dok dete igra razgovarajte sa njim dok mu ne čujete glas.

Pre ili kasnije čućete mu glas, što će biti znak da se postepeno vraća iz virtuelnog sveta i primećuje vaše prisustvo. To znači da se i nivo dopamina postupno smanjuje i da uspevate da izgradite mostove između stvarnog i iracionalnog života. Potom podsetite dete na to da je vreme da okonča igru i ruča, a onda završi obaveze koje ima.

Pročitajte još: Postoji dobar RAZLOG! Ako vam dete USTAJE RANO - radujte se!

Takav, "mek" povratak u stvarnost prijaće mališanu i neće izazvati kontraefekat, u smislu da će u inat vama još više vremena provoditi uz video-igre.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.