· · Komentari: 0

Da li je bezbedno kupovati POLOVNU OPREMU za bebe? Evo šta možete kupiti polovno, a šta NIKAKO ne bi trebalo!

Kupovinom polovnih opreme za bebe ili prihvatanjem poklona od prijatelja i porodice možete uštedeti novac — ali nije sve bezbedno za korišćenje dvaput. Evo šta možete ponovo koristiti ili kupiti polovnu, a šta treba da kupite novo.

1650372257_baby-ge33b2ae6d_640.jpg
Foto: Piksabej

Od kolica i krevetića do odeće i pelena, količina stvari koje su potrebne vašem mališanu može se brzo povećati, dok kupovina polovnih stvari i ljubazni pokloni svakako mogu da vam uštede novac dok se zalihe zalihama za bebe.

Pročitajte još: Ime koje date vašem detetu, otkriće drugima ono što možda i ne želite da znaju!

Uz to, dok je neka oprema za bebe sasvim u redu za ponovnu upotrebu, za druge potrebe sigurnije je izdvojiti malo više novca i kupiti novo. Evo kada je bezbedno kupiti polovno, a kada kupiti novo.

Kada za kupanje

Kade za bebe su dobre za kupovinu polovnih, sve dok su naravno u dobrom stanju. Bebe ih brzo prerastu, tako da biste trebali da uštedite novac na ovom predmetu. Samo budite sigurni da izbegavate prstenove za kupanje ili kade na naduvavanje koje se uklapaju u kadu, jer mogu biti opasne.

Sto za presvlačenje

Definitivno možete uštedeti novac kupovinom malo korišćenog stola za presvlačenje. Samo se uverite da onaj koji dobijete ima sigurnosnu traku. Ako vam nedostaje prostora, možete kupiti i podlogu za presvlačenje koja će svaki ugao pretvoriti u privremenu stanicu za presvlačenje.

Platnene pelene

Malo poznat razlog zašto platnene pelene mogu biti povoljnije je to što imaju dobru vrednost pri preprodaji kada ih iskoristite. Dakle, ako slučajno idete putem za višekratnu upotrebu, kupovina starih umetaka i navlaka za pelene nije samo pristupačna, već može biti i savršeno higijenska. Nekoliko pranja, ili jedno ako vaša mašina za pranje veša ima ciklus „dezinfekcije“, oslobađa se svih nakupina.

Odeća

Kupovina nove odeće za bebe može biti zabavna! Ali pre nego što pokupite svaki divan predmet koji vidite, savet: vaše dete raste svakog meseca. Dakle, definitivno je pametna ideja da uštedite novac tako što ćete ponovo koristiti poklone brata ili sestre ili prijatelja ili kupovinom polovnih stvari koje nisu mnogo nošene. Ovo posebno važi za svečanu i prazničnu odeću koja se koristi samo za slikanje. 

Auto sedište

Iako auto sedište može biti skupo, ovo je dobro potrošen novac. Bezbednosni standardi za auto sedišta se često menjaju, a materijali — čak i najskupljih modela — vremenom degradiraju. Štaviše, mnogi roditelji ne shvataju da autosedišta takođe imaju rok trajanja. Takođe, prošlost sedišta može sprečiti da u potpunosti zaštiti vaše dete u nesreći. Zato igrajte na sigurno i kupujte novo. Ako morate da prihvatite korišćeno auto sedište, postavite ova pitanja: Koliko je staro sedište? Pronaći ćete rok trajanja auto sedišta u uputstvu za upotrebu i na etiketi sedišta; većina je napravljena da traje šest godina. Ako ne možete da ga pronađete ili ako je istekao, ipak kupite novo. 

Visoka stolica

Dobrovoljni bezbednosni standardi zahtevaju da visoka stolica ima pojas u tri tačke sa vezivanjem za prepone kako bi se sprečilo da dete iskoči, kao i fiksni međunožni stub kako ne bi mogao da isklizne. Ako se uzmu u obzir ove dve karakteristike, visoka stolica koja se spušta iz ruke je u redu. Izbegavajte visoke stolice sa rukama koje podižu poslužavnik preko bebine glave.

Igračke

Nemoguće je predvideti u čemu će vaša beba uživati. Zato polako sa novčanikom i uzmite probnu vožnju sa polovnim igračkama i knjigama pre nego što kupite sve nove igračke za bebe. Jednostavne igračke sa malo ili bez pokretnih delova, kao što su kockice, zvečke i čaše za slaganje, su dosledno sigurne da se kupe polovne.

Nosač za bebe

Nosači mogu biti veoma rizični, pa je bolje da kupite nove da biste bili sigurni da bezbedno nosite svoju bebu - pa čak i tada proverite da li kaiševi i kopče rade kako treba.

Pumpe za dojke 

Polovne pumpe za dojke su svuda, jer su nove pumpe skupe. Ali korišćena pumpa za potrošače ima potencijal za unakrsnu kontaminaciju. Rizik da svoje novorođenče izlažete bakterijama ili virusima jednostavno nije vredno toga. Zbog toga pumpe uvek kupujte nove. 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.