Oglas
· · Komentari: 0

Empatija je zarazna: Deca od roditelja nasleđuju emocije za druge

Ukoliko deca od roditelja ne slušaju ili ne doživljavaju emociju, jako je mala verovatnoća da če izrasti u ljude sa empatijom

1655549649_marisa-howenstine-Cq9slNxV8YU-unsplash.jpg
Photo: Unsplash
Oglas

Psiholog Lori Dej upozorava da odrasli greše kada se ponašaju na jedan način, a žele da njihovi mališani praktikuju sasvim drugačije životne obrasce, kažnjavajući ih čak što su se prema njima ili nekome drugom poneli hladno, grubo, sebično. NJegova poruka je da roditelji moraju decu da uče da budu empatična, sami se ponašajući na takav način.

Samo je potrebno da se o tome razgovara i da se na tome kontinuirano radi, jer empatija jeste zarazna. 

Photo: Unsplash

PROČITAJTE JOŠ: Mesto gde se KUPAJU VILE I VEČNO VEZUJU ZALJUBLJENE: Na ovom mestu stvara se jedan od NAJVEĆIH VODOPADA u Srbiji(FOTO)

- Lekcija o saosećajnosti je važna jer uči male ljude kako da poštuju tuđa osećanja i uverava ih da je to važno - kaže psiholog. - Dužni smo da podignemo generacije klinaca sa mnogo više empatije prema drugima. Istina je da nečije najveće poteškoće negde drugde ne negiraju naše sopstvene, ali mnogi roditelji se zaista trude da nauče decu da budu humana i pomažu onima kojima je to potrebno. Vode ih u javne kuhinje i ohrabruju ih da prave štandove na kojima prodaju limunadu kako bi prikupili novac za žrtve vremenske nepogode ili nekih drugih tragičnih okolnosti. S vremena na vreme, neko podeli na društvenim mrežama takvu priču o detetu koje želi da promeni svet, a ja sam sigurna da će to kasnije i uraditi. 

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU

BONUS VIDEO:

 

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas