· · Komentari: 0

Osobina koju deca nasleđuju isključivo od MAJKE: U pitanju je jako bitna karakteristika

Stručnjaci tvrde da ovu osobinu mališani većinski nasleđuju od ženskog roditelja

1669987031_Foto-Shutterstock-porodica.jpg
Foto: Shutterstok

Roditelji širom sveta vole da neke osobine svoje dece pripisuju sebi, bilo da se radi o sportskim uspesima, muzičko talentu, humoru…

I sve je to prihvatljivo, a istraživanje je pokazalo kako jednu karakteristiku deca uglavnom nasleđuju od mame. I tu nema rasprave.

Opšte je poznato da žene imaju XX hromozome, a muškarci XY. Brojna istraživanja su potvrdila da je hromozom X odgovoran za nošenje inteligencije, što znači da je dvostruko veća verovatnoća da će majka preneti inteligenciju deci.

Pročitajte još: Zašto se bebe često bude noću? Pet mogućih razloga, a rešenja bi mogla da budu jednostavna

Procenjuje se da je od 40 do 60 posto inteligencije nasledno, a istraživanje sprovedeno na Medicinskom istraživačkom odeljenju za društvene i javnozdravstvene nauke u Glazgovu otkriva da je IQ dece obično sličan majčinom.

Takođe, naučnici su otkrili da je najbolji pokazatelj inteligencije u većini slučajeva bila detetova majka i da se IQ dece razlikuje od onog majke za oko 15 bodova.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.