· · Komentari: 0
PROMO

Razotrkivanje tabu teme: Problem sa začećem i muški sterilitet

Poslednjih godina sve više smo svedoci parova koji ne mogu da se ostvare u svojoj najvećoj i najvažnijoj ulozi

1624528925_Depositphotos_161361040_l-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

Pre se o tome mnogo manje pričalo, međutim parovi danas postaju sve više otvoreni, razgovaraju i dele svoja iskustva. I dalje je ova tema jedan veliki tabu i bolna tačna svakog para.

Činjenica je da se kada se krene u ispitivanje srži problema dolazi do zaključka da se i muškarci i žene suočavaju sa problemom steriliteta. Žene mnogo više pričaju o tome, međutim došao je red i da govorimo o muškom sterilitetu. 

Erektilna disfunkcija 

Jedan, evidentan problem zašto ne može doći do začeća jeste i problem sa kojim se sučavaju muškarci, a naziva se erektikla disfunkcija. Parovima ne treba mnogo da zaključe gde nastaje problem, zato što erektilna disfunkcija predstavlja na neki način poremećaj erekcije, odnosno nemogućnost održavanja erekcije, koja je potrebna za seksualnu aktivnost. Samim tim znači da nema ni ejakulacije, a onda to znači da nema ni začeća. Erektilna disfunkcija može da bude neurogena, anatomska, hormonalna... Odmah na početku da napomenemo, ukoliko vam se ovo desi jednom, dva puta, nemojte brinuti, verovatno nije reč o erektilnoj diskunkciji. Treba da  se zabrinete ukoliko vam se ovo dešava na primer uzastopno tokom tri meseca. Erektilnu diskfunkciju može da izazove pušenje, mogu da je izazovu neke hiruške intervencije, a obično je izazivaju i kardiovaskularne bolesti, kao i hipertenzija. Odmah ćemo vam reći. Ovaj problem je rešiv. Treba da posetite nekoliko lekara. Pre svega urologa, zatim obavezno neurologa, endokrinologa i kardiologa. Postoji dosta dobrih neurologa u Beogradu, tako da, nakon urologa, neka vam odmah drugi na redu bude neurolog. Čim pre rešite te dve stavke, možete dalje da nastavite ispitivanja i verujemo da ćete brzo rešiti vaš problem. 

Smanjena pokretljivost spermatozoida 

Svi drugi problemi, sem erektilne disfunkcije, nisu toliko uočljivi i ne može se generalno odmah na njih posumnjati. U trenucima kada svaka žena željno iščekuje simptome trudnoće i veruje da da se nešto lepo dešava, ni ne sluti da na primer njen izabranik ima problem sa pokretljivošću spermatozoida. Samim tim to sprečava bilo kakvu pojavu simptoma trudnoće, jer do nje ni ne može doći. Jedan od simptoma može biti ako muškarac prilikom ejakulacije izbacuje malo semene tečnosti. Daljom analizom može se utvrditi da li je oblik normalan ili abormalan ili da li su spermatozoidi spori. Ovo se takođe uz stručan tim lekara, koji broji i urologe i neurologe i ostale, može lako rešiti. 

Hipogonadizam 

Do ovog stanja dolazi kada se u smanjenom broju luče hormoni testisa, dakle dolazi do problema prilikom stvaranja spermatozoida. Kod ovog procesa jako vam je bitan endokrinolog. I naravno ohrabrujuća poruka jeste da se i ovaj problem može rešiti. 

Varikokela 

Radi se o bolesti koja se takođe odnosi na mošnice muškaraca. Tačnije u pitanju su proširene vene u tom predelu. Te proširene vene uzrokuju da se povećava temperatura u tom predelu i to utiče i na stvaranje spermatozoida koji nisu u stanju da oplode jajnu ćeliju. I ovde vam je potreban stručan tim lekara, tako da ovde rešenje može biti operacija proširenih vena. 
Šta god da je u pitanju, svakako vam želimo da sve brzo prođe, da se problemi lagano reše i da dočekate te toliko i dugo željene simptome trudnoće, a onda i sve ostalo što ti simptomi nose sa sobom.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.