· · Komentari: 0
deca

Stručnjaci upozoravaju - Prepoznajte da li su deca zavisna od ekrana: Na OVO treba da obratite pažnju

Preterana upotreba mobilnih telefona, tableta i računara može razviti zavisnost kod dece

1653374526_tim-mossholder-clN4DePMfm4-unsplash.jpg
Photo:Unsplash

Kako se to ne bi dogodilo, važno je na vreme uočiti promene u njihovom ponašanju koje nedvosmisleno ukazuju na ovaj problem. Evo na šta bi roditelji trebalo da obrate pažnju...

Kada primetite da dete više ne interesuju druge aktivnosti i da radije bira da gleda u telefon nego da se igra sa drugarima ili druži sa porodicom, vreme je za uzbunu. Ako primetite da koristi modernu tehnologiju da bi se oraspoložilo, utešilo kada je tužno, takođe znači da se razvija zavisnost.

Photo:Unsplash

Da li ste nekad primetili da dete krije da koristi telefon, naročito kada mislite da spava? Ili onda kada treba da radi domaći zadatak? Ovo može ukazati na nezdravu upotrebu pomenutih uređaja, ali i kada počinje da se povlači u sebe.

PROČITAJTE JOŠ: Mesto gde se KUPAJU VILE I VEČNO VEZUJU ZALJUBLJENE: Na ovom mestu stvara se jedan od NAJVEĆIH VODOPADA u Srbiji(FOTO)

Kako roditelji mogu da pomognu i spreče razvoj zavisnosti kada primete da njihovo dete previše koristi uređaje moderne tehologije? Prvi korak je da ograniče vreme koje ono provodi pred ekranom, bez obzira na godine. Tehnologija je veoma korisna i ne treba joj pridavati samo loše osobine. Zato napravite plan kada u porodici tokom dana mogu da se koriste ekrani, a kada ne.

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU

BONUS VIDEO:

 
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.